Anders Broman Foto: SVT

LO-förbunden överrepresenterade

Uppdaterad
Publicerad

Byggfrågorna kommer inte att glömmas med alla ombudsmän. LO-förbunden är överrepresenterade i den värmländska politiken.

Den politiska rekryteringen från fackförbunden ger ett reellt inflytande.

Det menar Anders Broman, statsvetare vid Karlstads universitet.

– Det är klart att det ger inflytande när man blir representerad och som byggnadsarbetare kan man vara ganska säker på att man får sin röst hörd, säger han.

Del av rörelsen

Men när det gäller just Kil och Anders Johansson säger han att det nog inte kommer att märkas så mycket om han utses till kommunalråd.

– Jag tror nog mer att man ser sig som en representant för arbetarrörelsen och arbetarkollektivet, men det är klart att risken för att viktiga frågor för byggnadsarbetare faller mellan stolarna minskar.

Anders Broman säger att det finns en snedrekrytering av socialdemokratiska politiker.

– Det är de gamla LO-fackförbunden som till stor del fortfarande är aktiva inom den socialdemokratiska rörelsen och de är ganska duktiga på att föra fram sina namn. LO-fackförbunden har en överrepresentation i det socialdemokratiska partiet vilket inte är så konstigt eftersom de är en del av samma rörelse, säger Anders Broman.

Fler fackförbund

Också kommunalrådet i Forshaga och Munkfors har facklig bakgrund. Per Lawén (S), i Forshaga jobbade tidigare åt Elektrikerförbundet och Mathias Lindqvist (S), Munkfors, har varit ombudsman för IF Metall.

– Det är klart att om det är en viss typ av manliga åsikter som blir företrädda så kan det kanske ge en skevhet med de normer som finns inom vissa yrkesgrupper, men vi ska inte överdriva det heller, säger Anders Broman.

Han säger att den politiska representationen i Sverige är ganska bred i en internationell jämförelse.

– Både när det gäller från olika samhällsskikt och när det gäller män-kvinnor där vi är väldigt jämställda när det gäller den politiska representationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.