Han överlevde Auschwitz

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 70 år sedan Auschwitz befriades. En som överlevde Förintelsen är 91-årige Joost Lakmaker i Säffle. Han är en av de sista som kan berätta om nazisternas utrotningsläger som främst riktades mot judar.

Flydde dödsmarschen

Det var en januaridag 1945 som Joost Lakmaker flydde från dödsmarschen. I lägren dödades 23 av hans släktingar. Bara Joost lyckades fly. Han var mycket svag och vägde 35 kilo.

Auschwitz befrielse 70 år

– Det var i januari när vi kom till Buchenwald och vi skulle vidare till Albertstadt och då förstod jag att det var ändstationen. Av 10 000 var vi bara 4 000 som kom fram till Buchenwald, säger  Joost Lakmaker

Berörde eleverna

I över 30 år har han varit ute och föreläst om Förintelsen. Han har återvänt till Auschwitz många gånger och i dag var han på Solbergagymnasiet i Arvika och föreläste. Och eleverna blev berörda över vad de fick höra och se, de bevis Lakmaker visade upp.

– Vi har sett mycket om gaskammare och sånt. Man fattar inte hur hemskt det är egentligen, tror jag, säger Alfred Rehn.

 – Gamla förtryck lever ju kvar än i dag och det är väldigt hemskt, att det fortfarande finns folk som ansluter sig till såna partier och grupper som ska förtrycka och förnedra människor, och jag förstår inte riktigt varför, säger  Amanda Hansen.

Alla sitter tysta

Han föreläser i två och en halv timme. Alla sitter tysta och lyssnar på hans berättelse. Joost Lakmaker är av de sista överlevarna som kan berätta om nazisternas utresning. Över sex miljoner människor dödades i lägren.

– Vi är totalt 30 överlevande i Sverige.

Vad tycker du om att det snart inte finns några överlevande som kan berätta hur det var. Hur känner du för det?

– Jag tycker det är min plikt och sen trivs jag. Det är fantastiskt när jag ser ungdomarna. Jag fortsätter så länge jag kan stå på benen, men det är inte länge kvar att jag kan stå på benen, jag känner det, säger Joost Lakmaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet