Överlevare vid ceremonin i Auschwitz. Foto: TT

Polens president: ”Ni är beskyddare”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuttio år efter det att sovjetisk militär befriade fångarna i koncentrationslägret Auschwitz i Polen samlades omkring 300 åldrande överlevande för att hedra offren vid en ceremoni på platsen.

Budskapet löd: låt det inte upprepas.

Över 1,3 miljoner människor hölls fångna på Auschwitz-komplexet i Oswiecim mellan juni 1940 och januari 1945. Omkring 1,1 miljon av dem, de flesta judar, dog i gaskamrarna eller av svält.

Många av dem som samlades i Oswiecim ville varna för en upprepning av andra världskrigets förföljelser. En av dem var Hédi Fried som förra veckan berättade i SVT om hur arg hon är för att ”det händer igen”.

Auschwitz befrielse 70 år

– Var och en har ett ansvar, var och en har en valmöjlighet, var och en måste veta att det finns fördomar som leder till att man blir antisemit, antiziganist och antiislam.

”Oerhört viktigt för mig”

Fried kom tillsammans med andra överlevare och Kronprinsessan Victoria som också var på plats vid minnesceremonin i Auschwitz. Victoria gav en kort intervju till vår reporter.

– Det är oerhört viktigt för mig att vara här och det är viktigt att den här ceremonin går av stapeln, sade Victoria.

”Ni är beskyddare”

Nazismen förvandlade Polen till en kyrkogård för judar, sade Polens president Bronislaw Komorowski i inledningen av ceremonin.

– Vi står på platsen där över en miljon människor dödades. . .vi står på en plats som påminner oss om när den nazistiska ideologin undergrävde världen, sade han och riktade sig mot de överlevande med orden:

– Ni är beskyddare av minnet av Auschwitz.

Komorowski fördömde antisemitism och alla former av främlingsfientlighet, innan känsloladdade vittnesmål från överlevande tog vid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet