Hanna Hellquist är 2019 års vinnare av Stora journalistpris i kategorin årets röst. Foto: Magnus Bergström

Hanna Hellquist tilldelas Stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

Karlstadsbördiga Hanna Hellquist tilldelades under torsdagskvällen Stora journalistpriset i kategorin årets röst.

– Jag är så glad, jag är så jävla glad!, säger den nyblivna vinnaren.

Hanna Hellquist har skrivit böcker och krönikor, pratat i radio och gjort TV-serier. Men det är för en uppmärksammad krönika om sitt alkoholmissbruk, publicerad i Dagens Nyheter, som hon nominerades till Stora journalistpriset – och vann.

Det är en märkbart glad Hanna Hellquist som SVT når på telefon. Priset kallar hon för den största framgången hittills i sin karriär.

– Jag fattade när jag skrev den där alkistexten att det var en stor grej och att den nådde fram till folk, för det var väldigt många som hörde av sig. Då var det det största som jag har åstadkommit, men det är också en jävla revansch att ha varit uträknad, för mig själv i alla fall eftersom jag varit alkis och trott att det inte går att ändra på. Så ändrar jag på det och sen hittar jag tillbaka till mig själv, så som jag är utan alkohol, och så vinner jag stora journalistpriset för det! Ett lyckligt slut.

Motiveringen från juryn löd: ”Inget är tabu. Med hjälp av sin humor och smärta gestaltar hon det djupt mänskliga och blir en stark röst för lyssnare, läsare och tittare.”

Priset delas ut sedan 1966 av Bonnier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.