Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Liliebäck om det mest anmärkningsvärda i utredningen och hur det blir med ett eventuellt skadeståndskrav. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här är advokatens kritik mot Arvika kommun i Kevin-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Idag offentligjorde advokaten Stefan Liliebäck sin kritik mot Arvika kommun i Kevin-fallet. Han menar, bland annat, att socialtjänsten har kränkt familjen Dahlén/Karlssons rätt till privatliv och rätt att skyddas mot tortyr.

Han kräver ett möte med kommunen där ansvarstagande och ersättning till familjen av nåd ska diskuteras, men låter kommunen själv bestämma hur stor ersättningen kan vara.

Advokaten har gått igenom samtliga dokument hos kommunen som rör Kevin-fallet och kommit fram till att kommunen brustit på tre punkter.

– Det finns fog för att göra gällande att brödernas och även familjens mänskliga rättigheter har blivit kränkta i olika avseenden, säger Stefan Liliebäck.

Tortyr

Det handlar dels om polisförhören, som advokaten menar var inkvisitoriska och orsakade svårt psykiskt lidande hos bröderna. Eftersom socialtjänsten, som medverkade vid förhören, inte ingrep har de gjort sig skyldiga till att kränka brödernas rättighet att skyddas från tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling.

Rättsvidrigt

Stefan Liliebäck menar också att kommunen borde ha begärt en prövning i domstol för att utreda misstankarna mot bröderna, enligt lagen om unga lagöverträdare. Istället betraktades bröderna som skyldiga, trots att motsatsen inte hade bevisats. Att socialtjänstens åtgärder mot familjen grundade sig på det antagandet är en rättsvidrig kränkning enligt både Regeringsformen, Europakonventionen och barnkonventionen, menar Stefan Liliebäck.

Kränkt privatliv

Avslutningsvis hävdar han han att socialtjänstens åtgärder har kränkt familjens rätt till privat- och familjeliv. Där tar Stefan Liliebäck bland annat upp beslutet om att placera familjen på en barnpsykiatrisk klinik under sex månader och med strikt bevakning.

”Såväl Christian Karlsson och Robin Dahlén som hela familjen har fått sina rykten förstörda genom polisens och socialtjänstens agerande mot dem. Det är först efter nästan 20 år som de fått upprättelse och kunnat återvända till ett normalt liv.”, skriver Stefan Liliebäck.

Kommunen är inbjuden till ett möte med Stefan Liliebäck den 30 augusti. Andreas Solin, som är tjänstgörande kommundirektör den här veckan i Arvika, säger till SVT att man välkomnar processen och inte kan säga så mycket mer i nuläget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fallet Kevin på 60 sekunder Foto: TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet