Foto: SVT

Kevinfallet: Brödernas jurist vill kräva skadestånd från Arvika kommun

Uppdaterad
Publicerad

Arvika kommun ska stå till svars för hur de hanterat familjerna Dahlén/Karlsson efter att fyraårige Kevin hittades död i Arvika 1998. Det anser advokaten Stefan Liliebäck, som inom kort kommer presentera sin utredning av socialtjänstens tidigare sekretessbelagda handlingar.

– Jag tycker ju att det är jävligt anmärkningsvärt, mycket av det jag har fått fram. Det är helt bisarrt, säger han.

Som barn pekades Christian Karlsson och Robin Dahlén ut som ansvariga för fyraårige Kevins död. Tjugo år senare avslöjades stora brister i polisutredningen och bröderna friades från alla misstankar.

Men, tiden där emellan var inte lätt, varken för bröderna eller deras familjemedlemar. Under mer än ett års tid efter polisutredningen fick föräldrarna finna sig i att varje ögonblick de hade ihop med barnen övervakades av socialtjänst och psykologer.

– Vi kände att om vi inte gjorde det de sa riskerade vi att omyndigförklaras som föräldrar, har Annika Karlsson, brödernas mamma, tidigare sagt till SVT.

Slutsatsen: Kommunen har brustit

Men Arvika kommun har aldrig gått ut med någon offentlig ursäkt för hur familjerna har behandlats av socialtjänsten. Frågan nobbades av en majoritet i kommunfullmäktige, som ansåg att de inte kan ställning i saken eftersom den berör sekretessbelagda uppgifter.

Nu har advokaten Stefan Liliebäck, på uppdrag av familjerna, gått igenom samtliga handlingar hos Arvika kommun – även de sekretessbelagda. Hans slutsats är att kommunen har gjort fel, men exakt på vilka punkter eller på hur många vill han inte presentera förrän utredningen är formellt inlämnad.

”Inga belopp finns”

Sedan blir det förhandling, med hot om en skadeståndsprocess.

– Inga belopp finns. Jag erbjuder kommunen att kompensera pojkarna och familjen på något sätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christian Karlsson förklara varför han och hans bror lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia. Foto: Ulrica Olsson, SVT.

Fotnot: Förra veckan begärde bröderna att regeringen av nåd ska ge dem ersättning för deras lidande som orsakats av den bristfälliga polisutredningen. Den nu aktuella utredningen och möjliga skadeståndskraven riktar sig alltså till kommunens hantering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet