Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunfullmäktige i Arvika klubbade på måndagen beslutet att inte gå ut med en offentlig ursäkt till bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén. Foto: Arvika kommun/TT

Här beslutar Arvika att nobba ursäkt till bröderna i Kevinfallet

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas Susanne Engstad Clarke krävde i en motion att Arvika kommun ska gå ut med en offentlig ursäkt till bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson för hur de och deras familjer hanterades i samband med att fyraårige Kevin hittats död.

Så blir det inte, beslutade kommunfullmäktige på måndagen.

Kommunstyrelsen i Arvika föreslog att kommunen inte skulle be om en offentlig ursäkt efter ett sammanträde den 18 maj, 13 ledamöter röstade för avslag på motionen, en för att den skulle bifallas och en ledamot avstod.

Kommunstyrelsen hänvisade till att de uppgifter som har framkommit i media och i en bok som skrivits av Andreas Slätt inte går att bemöta ur sekretessynpunkt samt att kommunens agerande syftade till att ge familjen stöd och styrdes utifrån att skuldfrågan var avgjord.

Fullmäktige avgjorde frågan

Kommunfullmäktige tog därefter upp frågan under måndagskvällen. Efter omröstning stod det klart att fullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag och inte går ut med en offentlig ursäkt till bröderna.

31 ledamöter var för kommunstyrelsens förslag. 16 ledamöter biföll motionen från Susanne Engstad Clarke medan två ledamöter avstod.

– Ett monumentalt misstag. Jag är besviken och ledsen för vi vet ju hur de blev behandlade, säger Susanne Engstad Clarke till SVT Nyheter Värmland.

”Vet inte vad som hänt”

”Vi i kommunfullmäktige vet inte vad som har hänt eller inte hänt för över 20 år sedan på grund av en lag som heter sekretesslagen. Det vore inte heller korrekt att vi granskade oss själva”, skriver Henrik Axelsson (S), ordförande i kommunstyrelsens utskott Lärande och stöd, i en skriftlig kommentar.

Han fortsätter: ”Precis som chefsåklagare Niclas Wargren återöppnade förundersökningen behöver de som är satta att granska de sociala myndigheterna granska och se vad som har hänt. Om de ser att de sociala myndigheterna gjort fel så ställer jag mig först i ledet för att be om ursäkt som ordförande i Lärande och stöd och representant för de sociala myndigheterna i Arvika kommun”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet