Hör Emma Trobecks uppmaningar till kommunerna och allmänheten i klippet: ”Man ska inte dra sig för att skvallra” Foto: SVT

Länsstyrelsen: Vi ser gärna fler krogkontroller

Uppdaterad
Publicerad

De flesta kommunerna i länet kontrollerar att restauranger följer de nya restriktionerna som ska dämpa spridningen av Coronaviruset, men det finns mer att önska konstaterar länsstyrelsen.

– Vissa gör bara kontroller när de fått in klagomål, säger stabschefen Emma Trobeck.

Hör Emma Trobecks uppmaningar till kommunerna och allmänheten i klippet: ”Man ska inte dra sig för att skvallra”

Den 25 mars infördes nya regler för restauranger och caféer med syftet att bromsa spridningen av covid-19. Det handlar framför allt om att undvika trängsel och köer. Det åligger kommunerna att kontrollera att reglerna efterlevs och en enkät som Länsstyrelsen i Värmland gjort visar att graden av kontroll varierar stort i länets sexton kommuner.

Coronaviruset i Värmland

Årjäng, Torsby, Sunne, Kil, Hammarö, Karlstad, Forshaga och Munkfors har svarat att de utfört inspektioner på restauranger för att se att de nya rekommendationerna efterlevs.

Hagfors kommun svarar att de besökt fem restauranger dagtid och att dessa besök mer ska ses som en informationsinsats än en kontroll.

Kristinehamn, Grums och Eda svarar att de enbart gör kontroller om de får in klagomål och Eda rapporterar att det skett vid ett tillfälle.

Arvika har bett att få återkomma med svar.

Ingen kontroll alls

Säffle, Storfors och Filipstad svarar att de inte gjort några kontroller alls.

– Det beror på att två av fyra restauranger i Storfors gått i konkurs och de andra har väldigt få besökare. Filipstad har ett liknande läge, säger Emma Trobeck. Säffle har skickat ut information, men gör bara kontroller vid klagomål.

Observera att uppgifterna från länsstyrelsens enkät är sammanställda tidigare denna vecka och att det därför kan ha gjorts kontroller de senaste dagarna.

Detta gäller i café/restaurangmiljö

  • Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
  • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal ska bära ut beställningarna.
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.
  • Restauranger och after-ski-verksamhet på skidorter omfattas av reglerna.

Ansvar

Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Smittskyddsläkare kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet