Tre kompisar möts, de gillar öl, och då föds idén att börja odla humle på jordbruksmark som låg i träda. En galen idé, eller?
– Jag tror att det är en ganska enkel odling. Vi behöver inte satsa en massa pengar, det är mest eget arbete det handlar om, säger en av de tre odlarna Torbjörn Andersson.
– Ju mer vi kollade på det, desto intressantare blev det. Och öl där humle används för att ge smak, det gillar ju de flesta, infogar Svenerik Fritiofsson.
Testodling gav mersmak
En liten testodling gjordes förra året och det gav mersmak, så också hos ett av de mikrobryggerier som tillverkar öl.
Men finns det en framtid? Finns det kunder för humle?
– Det finns femton små mikrobryggerier i Värmland. Med största sannolikt vill nog de flesta köpa av oss. Jag är övertygad om att vi får sålt det mesta, säger Torbjörn Andersson.
Värmländsk tradition
Att odla humle är en värmländsk tradition. På 1700- och 1800-talet odlades humle på många gårdar i landskapet.
– När jag började forska i det här fann jag att det odlades humle på var och varannan gård. Det var mer eller mindre en plikt att odla humle. Det var nämligen ett bra konserveringsmedel tillsammans med salt, tillägger Svenerik Fritiofsson.
Storleksmässigt toppskikt
En satsning kräver förstås investeringar. En maskin står och väntar nere i södra Tyskland. En annan är redan på plats i Sveneriks garage.
I augusti ska den första betydande skörden ske och sedan ska odlingen utökas.
– Tanken är att vi ska använda våra tre hektar mark. Då blir det mellan 5000-6000 plantor. Då är vi i toppskikt vad gäller storleken på
humleodlingar i landet, hävdar Svenerik Fritiofsson.
Är nästa steg att ni bygger ett mikrobryggeri också?
– Vi får se. Visst vore det kul att testköra sin egen produkt. Jag har en granne som brygger öl hemma. Han får väl bli konsult.