Svenerik Fritiofsson är en av entusiasterna bakom odlingen Foto: SVT

Här byggs landets största humlegård

Publicerad

Sveriges största humlegård är på väg att skapas bara någon mil norr om Karlstad. Tre entusiaster räknar med att inom kort erbjuda de små ölbryggerierna i länet närodlad humle.

Tre kompisar möts, de gillar öl, och då föds idén att börja odla humle på jordbruksmark som låg i träda. En galen idé, eller?

– Jag tror att det är en ganska enkel odling. Vi behöver inte satsa en massa pengar, det är mest eget arbete det handlar om, säger en av de tre odlarna Torbjörn Andersson.

– Ju mer vi kollade på det, desto intressantare blev det. Och öl där humle används för att ge smak, det gillar ju de flesta, infogar Svenerik Fritiofsson.

Att odla humle är en värmländsk tradition Foto: SVT

Testodling gav mersmak

En liten testodling gjordes förra året och det gav mersmak, så också hos ett av de mikrobryggerier som tillverkar öl.

Men finns det en framtid? Finns det kunder för humle?

– Det finns femton små mikrobryggerier i Värmland. Med största sannolikt vill nog de flesta köpa av oss. Jag är övertygad om att vi får sålt det mesta, säger Torbjörn Andersson.

Värmländsk tradition

Att odla humle är en värmländsk tradition. På 1700- och 1800-talet odlades humle på många gårdar i landskapet.

– När jag började forska i det här fann jag att det odlades humle på var och varannan gård. Det var mer eller mindre en plikt att odla humle. Det var nämligen ett bra konserveringsmedel tillsammans med salt, tillägger Svenerik Fritiofsson.

Storleksmässigt toppskikt

En satsning kräver förstås investeringar. En maskin står och väntar nere i södra Tyskland. En annan är redan på plats i Sveneriks garage.

I augusti ska den första betydande skörden ske och sedan ska odlingen utökas Foto: SVT

I augusti ska den första betydande skörden ske och sedan ska odlingen utökas.

– Tanken är att vi ska använda våra tre hektar mark. Då blir det mellan 5000-6000 plantor. Då är vi i toppskikt vad gäller storleken på

På plats i Sveneriks garage står en av maskinerna redo för att producera Foto: SVT

humleodlingar i landet, hävdar Svenerik Fritiofsson.

Är nästa steg att ni bygger ett mikrobryggeri också?

– Vi får se. Visst vore det kul att testköra sin egen produkt. Jag har en granne som brygger öl hemma. Han får väl bli konsult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.