Emmyly Bönfors från Centerpartiet vill se att Västra Götaland blir först ut att prova gårdsförsäljning av alkohol. Foto: TT/ Centerpartiet Väst

Centerpartiet vill tillåta gårdsförsäljning av vin och öl

Uppdaterad
Publicerad

En växande industri och nya arbetstillfällen på landsbygden. Eller en uppluckring av ett mångårigt svenskt alkoholmonopol som har brett stöd bland invånarna. Förslaget från Centerpartiet i Göteborg om att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin rör upp starka känslor.

Centerpartiet i Göteborg vill låta öl- och vinproducenter sälja sina egna produkter, istället för att som idag gå via Systembolaget. Västra Götaland ska vara först ut med att prova modellen, skriver Emmyly Bönfors, partiets ordförande i Göteborg, i en debattartikel i GT under fredagen.

Skarp kritik från nykterhetsrörelsen

Förslaget får skarp kritik från Jan Linde, ordförande för nykerhetsorganisationen IOGT-NTO i Göteborg. Han menar att ett undantag från alkoholmonopolet skulle leda till att företag från andra EU-länder skulle vilja ta sig in på den svenska marknaden.

– Det här är ett väldigt ogenomtänkt förslag. Alkohol är inte vilken vara som helst. Alkoholism är en folksjukdom i Sverige, säger han.

Emmyly Bönfors tror inte att gårdsförsäljning skulle leda till en mer osund alkoholkonsumtion.

– Jag tror snarare att det skulle leda till att färre åker till Tyskland och Danmark och köper stora mängder alkohol, säger hon.

Vill utveckla hantverk

Hon ser de många mikrobryggerier som startats i Västsverige som ett tecken på att efterfrågan på lokalproducerad öl är stor.

– Det handlar om ett hantverk. Idag får man erbjuda provsmakning, men inte sälja sina produkter. Det är tråkigt, när det kommer besökare hit från hela världen.

”Skapar fler problem än det löser”

Jan Linde avfärdar argumenten om positiva effekter på landsbygden.

– Det här skapar fler problem än det löser. Vi som har sett alkoholens baksida imponeras inte av att det kan vara mysigt att ta ett glas vin, säger han.

SVT har sökt Socialdemokraterna i Göteborg, som avböjer att kommentera.

– Det här är en fråga för riksdag och regering, säger Lisa Nylén, pressekreterare hos Ann-Sofie Hermansson.

SVT rapporterade · Vad tycker du om förslaget med gårdsförsäljning av vin och öl?

13.49
Självklart skall detta tillåtas. Är det inte märkligt att samhället omdanas i varje avseende utom detta. Monarkin och samhällsinstitutioner från medeltid härjar detta rådbråkade folk och får i väsentliga avseenden stå oemotsagda. Är det inte dags att återbörda till svenskarna deras frihet som berövats dem av storebror under så lång tid.
13.54
Mycket bra ide, de personer som vill göra inköp i gårdsbutiker och mikrobryggeri är inte samma kategori som inte kan hantera sitt alkoholintag på ett sunt o normalt sätt.
13.55
Det stora problemet är att det inte är förenligt med EU:s regler att ha kvar Systembolaget i nuvarande form och tillåta gårdsförsäljning. Det innebär att det här förslaget leder till att Systembolagets monopol avskaffas och på sikt att vi får öl, vin och sprit i matbutiken. Det vet vi kommer leda till att fler far illa eller till och med dör av alkoholens skadeverkningar. Jag tycker verkligen inte det är värt det för att ett fåtal gårdar ska få sälja alkohol.
14.20
hur ser siffrorna ut i andra länder inom eu , när det gäller alkolism, jag har inte märkt av problem utomlands med gårdsförsäljning bort med monopolet sälj i butiker som t.e.x. danmark
14.56
Ett bra och välkommet förslag. Om vi anser att öl och vin är livsmedel bör försäljning kunna ske på samma villkor som andra livsmedel säljs. Ser inte att det är ett hot mot systembolaget som i kraft av sin storlek och med sitt omfattande sortiment kommer att fortleva ohotat. Vinnare blir även producenterna som kommer att kunna sälja till för dem hyggliga priser utan att pressas av Systemets monopolställning när det gör inköp
15.06
Jag gillar systembolaget för där hittar man de flesta varianterna av sprit, öl och vin. Även alkoholfritt. Slopar man det så måste man färdas långa sträckor för att få tag i de sorter man helst vill ha. Man kan väl ha gårdsförsäljning och samtidigt behålla systembolaget?
15.37
Dåligt förslag, behåll systembolagets monopol !
Bengt
15.37
Bra förslag, låt duktiga hantverkare få avyttra sina produkter och låt oss vuxna människor själva få bestämma var vi vill köpa vår öl....
Slopa monopolet och förmynderiet.
16.40
Jag tycker de är ett bra förslag .
17.34
Ska vi alltid leta efter fel och problem? Låt oss prova! Pilotprojekt betyder ju att det är ett prov. Går det inte bra så får vi omvärdera. Men kväv inte idén i vaggan.

Alkohol i Sverige

Visa

13 procent av kvinnor i Sverige och 20 procent av männen har ett riskfyllt drickande, enligt siffror från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN.

Systembolaget har haft monopol på alkoholförsäljning i Sverige sedan 1955. 77 procent av befolkningen uppgav att de var positiva till monopolet i en undersökning som TNS Sifo genomförde år 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vin

Mer i ämnet