Emmyly Bönfors från Centerpartiet vill se att Västra Götaland blir först ut att prova gårdsförsäljning av alkohol. Foto: TT/ Centerpartiet Väst

Centerpartiet vill tillåta gårdsförsäljning av vin och öl

Uppdaterad
Publicerad

En växande industri och nya arbetstillfällen på landsbygden. Eller en uppluckring av ett mångårigt svenskt alkoholmonopol som har brett stöd bland invånarna. Förslaget från Centerpartiet i Göteborg om att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin rör upp starka känslor.

Centerpartiet i Göteborg vill låta öl- och vinproducenter sälja sina egna produkter, istället för att som idag gå via Systembolaget. Västra Götaland ska vara först ut med att prova modellen, skriver Emmyly Bönfors, partiets ordförande i Göteborg, i en debattartikel i GT under fredagen.

Skarp kritik från nykterhetsrörelsen

Förslaget får skarp kritik från Jan Linde, ordförande för nykerhetsorganisationen IOGT-NTO i Göteborg. Han menar att ett undantag från alkoholmonopolet skulle leda till att företag från andra EU-länder skulle vilja ta sig in på den svenska marknaden.

Vin

– Det här är ett väldigt ogenomtänkt förslag. Alkohol är inte vilken vara som helst. Alkoholism är en folksjukdom i Sverige, säger han.

Emmyly Bönfors tror inte att gårdsförsäljning skulle leda till en mer osund alkoholkonsumtion.

– Jag tror snarare att det skulle leda till att färre åker till Tyskland och Danmark och köper stora mängder alkohol, säger hon.

Vill utveckla hantverk

Hon ser de många mikrobryggerier som startats i Västsverige som ett tecken på att efterfrågan på lokalproducerad öl är stor.

– Det handlar om ett hantverk. Idag får man erbjuda provsmakning, men inte sälja sina produkter. Det är tråkigt, när det kommer besökare hit från hela världen.

”Skapar fler problem än det löser”

Jan Linde avfärdar argumenten om positiva effekter på landsbygden.

– Det här skapar fler problem än det löser. Vi som har sett alkoholens baksida imponeras inte av att det kan vara mysigt att ta ett glas vin, säger han.

SVT har sökt Socialdemokraterna i Göteborg, som avböjer att kommentera.

– Det här är en fråga för riksdag och regering, säger Lisa Nylén, pressekreterare hos Ann-Sofie Hermansson.

Alkohol i Sverige

13 procent av kvinnor i Sverige och 20 procent av männen har ett riskfyllt drickande, enligt siffror från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN.

Systembolaget har haft monopol på alkoholförsäljning i Sverige sedan 1955. 77 procent av befolkningen uppgav att de var positiva till monopolet i en undersökning som TNS Sifo genomförde år 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vin

Mer i ämnet