Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mensskyddsautomaten är uppskattad av alla elever på skolan och även personalen, säger Nisara Choosong, elevrådsordförande på Solbergagymnasiet i Arvika. Foto: SVT

Här får eleverna gratis mensskydd

Uppdaterad
Publicerad

På Solbergagymnasiet i Arvika finns det nu mer kostnadsfria bindor och tamponger på toaletterna. Bakom idén står bland annat elevrådet på skolan. 

– Det är roligt att skolledningen lyssnade och det är väldigt användbart, säger Nisara Choosong, elevrådsordförande. 

Tre lokalpolitiker lade förra året fram förslaget om gratis mensskydd i skolorna i kommunen, samtidigt som elevrådet på Solbergagymnasiet gjorde detsamma. Kommunfullmäktige beslutade att utreda möjligheten och nu har 20 röda skåp har köpts in, på Solbergaskolan sattes fyra skåp upp under sportlovet.

– Jag tycker väl kanske att det är något som själva kommunen ska stå för, framförallt så att det finns på alla skolor, säger Olivia Wäxfeldt i klass SA21 på Solbergagymnasiet.

Flera skolor på gång

Även Minnebergs högstadieskola samt några av mellanstadieskolorna i kommunen kommer att få mensskyddsskåp inom några veckor.

Skåpen har kostat kommunen 127 980 kronor, kostnaden för mensskydden hamnar på samma faktura hos Arvika Fastighets AB som exempelvis toapapper.

Hör vad några elever tycker om de nya mensskyddsautomaterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.