Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur utbildningsområdet i Villingsberg ser ut. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Här förbereds för nya värnpliktiga i Villingsberg – bygger ny skjutbana

Publicerad

En ny skjutbana – och 60 nya värnpliktiga på ingång. I väntan på att A9 i Kristinehamn ska stå klart kommer Villingsberg återigen fyllas med liv. Just nu pågår förberedelserna för fullt för att ta emot de nya värnpliktiga.

– Det känns fantastiskt roligt. Det kommer att bli jättebra det här, säger Dan Jansson som är ställföreträdande regementschef.

I Villingsberg, som ligger utanför Karlskoga, kommer värnpliktsutbildningen att pågå fram till 2030 när artilleriregementet A9 beräknas vara klart. Men skjutfältet i Villingsberg kommer fortsätta användas av försvaret även efter det.

– Det här kommer vara regementets primära skjutfält. Det är här de kommer få lära sig om säkerhet och handgrepp och hur det går till. Och det är här vi skjuter de första tekniska skjutningarna, berättar Dan Jansson.

Värnplikt

Ny skjutbana

En av de stora förändringarna i Villingsberg är bygget av en ny korthållsbana med 100 meters skjutavstånd. Den har också ett miljöanpassat kulfång som gör att allt som hamnar i skjutvallen är återvinningsbart.

– Den här skjutbanan kommer vara helt avgörande för värnpliktsutbildningen här, säger Dan Jansson.

Mer resande för första årskullen

De värnpliktiga som genomför utbildningen 2024–2025 kommer ha ett annorlunda upplägg än kommande årskullar fram till 2030. De kommer påbörja utbildningen i Villingsberg men tillbringa största delen av tiden i Skövde och på annan ort.

Redan sommaren 2021 startade värnpliktsutbildningen för de blivande artillerisoldaterna i Skövde vid Skaraborgs regemente, som är A9:s fadderförband.

– De första 60 kommer vara i Villingsberg i åtta veckor och bekanta sig med utrustning och vapen, få en sjukvårdsutbildning och lära sig att leva i fält under enklare omständigheter. Men från och med augusti 2025 kommer all verksamhet ske här fram tills dess att A9 är klart, förklarar Dan Jansson.

Se mer av förberedelserna inför värnpliktsutbildningen i Villingsberg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet