Rödklöver, vitklöver, smörblomma, jordreva, veronica, brunört och gåsört bildar en liten bukett att stoppa under kudden på midsommar Foto: SVT

Här hittar du dina midsommarblommor

Publicerad

Trots den tidiga sommaren med varmt och torrt väder i år finns det gott om blommor till midsommarstång och kransar.

– Absolut, det finns mycket som blommar, säger Louise Grundeus som är enhetschef på Naturrum i Mariebergsskogen i Karlstad.

Det är ju lätt att tro att midsommarblommornas tid är över med tanke på den högsommarvärme som vi haft, men den som letar kommer att finna, enligt Louise Grundeus. På väg till jobbet den här dagen som vi träffar henne hittade hon själv en rad blommor, bland annat kråkvicker, prästkrage, blåklocka och smörblomma.

– Om man ska hitta blommor nu är det bra att titta längs cykelbanan eller utkanten av trädgården till exempel, där det är lite mer högvuxet och inte lika kruttorrt, säger hon.

Ha ögonen öppna

En av midsommartraditionerna är ju att plocka sju blommor och lägga under kudden för att sedan i drömmen få se sin framtida partner. Men enligt Louise Grundeus behöver vi inte ta oss särskilt långt för att hitta de blommor vi söker. Det kan räcka med att söka på närmaste gräsmatta.

– Det gäller att ha ögonen med sig och krypa nära inpå bara. Det kan se ut som det mest är maskrosor som sticker upp men då får man krypa närmare så hittar man sju blommor utan problem, säger hon och snabbt plockar ihop en liten bukett av rödklöver, vitklöver, smörblomma, jordreva, veronica, brunört och gåsört från gräset där vi står.

Traditionen med sju sorters blommor

I likhet med julnatten var midsommarnatten föremål för magiska föreställningar. Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter och de övernaturliga väsendena antogs vara särskilt aktiva. Därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter men också för att spå in i framtiden.

Att rulla sig naken i midsommardaggen var stärkande för hälsan liksom att spara en krans och lägga den i julbadet.

Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att lägga sju eller nio sorters blommor för att under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med.

Källa: Nordiska Museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.