Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världsunik polisstation invigd vid gränsen Foto: SVT

Världsunik polisstation invigd vid norsk-svenska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Här tjuvstartar satsningen på den nya norsk-svenska polisstationen, väster om Charlottenberg. 2024 ska den stå klar, och blir då sannolikt världens första att i sitt slag på båda sidor om en riksgräns. SVT Nyheter var på plats när satsningen invigdes.

Det var gott om välkända namn på plats när polisstationen invigdes under tisdagen på Magnor, som ligger på norska sidan av gränsen. En av talarna var justitieminister Morgan Johansson (S) som också klippte band tillsammans med sin norska motsvarighet.

– Jag tror det här kommer betyda väldigt mycket för polisarbetet i den här regionen, sade han i samband med invigningen.

Den nya stationen ska stå klar 2024, men redan nu har man alltså tjuvstartat med en tillfällig station. I det gränsöverskridande samarbetet är det inledningsvis den norska polisen som kommer att stå för bemanningen.

– Här flyttar Norge fram sin position, även fysiskt, och det kommer underlätta samarbetet.

Den gemensamma satsningen länderna emellan syftar främst till att bättre kunna bekämpa grov gränsöverskridande brottslighet. När den nya stationen står klar 2024 kommer den att hysa både svensk och norsk polis.

I klippet ovan berättar den norske utredningsledaren Kristian Berg, som ska jobba i Magnor, om vilka fördelar han ser med en gemensam polisstation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer