Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polismästare Arne Hammersmark är en av dem som ser fram emot samarbetet med svenska poliser. Foto: SVT

Klart med ny polisstation på gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att det blir en svensk-norsk polisstation mitt på riksgränsen vid Eda. Detta efter att norska regeringen sagt ja till planerna.

– Vi måste kunna utväxla information och underrättelseverksamhet för att bekämpa den organiserade brottsligheten, säger justitieminister Monica Mæland (H) till SVT Värmland.

Stationen kommer att bli unik i sitt slag, och det är den allt mer välorganiserade smugglingen över EU:s yttre gräns som ligger bakom planerna.

– Det är viktigt att vi samarbetar över gränsen och utnyttjar resurserna tillsammans. Kriminaliteten känner inga landgränser, säger justitieminister Monica Mæland (H) som hoppas kunna sätta spaden i jorden nästa vår.

Har planerats flera år

Planerna presenterades inför ett stort medieuppbåd. Diskussionerna om en gemensam polisstation har förts i många år. Planerna har redan fått grönt ljus på svensk sida och polisen och de berörda kommunerna har väntat på den norska regeringens besked.

– Det kommer att underlätta vårt arbete väldigt att sitta tillsammans i samma hus. Det finns en omfattande kriminalitet längs gränsen som vi behöver samarbeta för att bekämpa säger Arne Hammersmark, vice polismästare i norska Region Inlandet.

”Är görglad”

Kommunalrådet i Eda Johanna Söderberg (C) är nöjd med beskedet.

– Det är riktigt bra nyheter! Jag är görglad!

Stort medieuppbåd vid gränsen idag Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.