Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kommunpolisen Andreas Ringbäck om syftet med avtalet. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Här skriver polisen och kommunen nytt avtal – för brottsförebyggande arbete

Publicerad

Lokalpolisområde Kristinehamn skriver på ett nytt samverkansavtal med Filipstad, Storfors och Kristinehamns kommun. Tanken är att avtalet ska underlätta det brottsförebyggande arbetet.

– Vi vill visa att vi tillsammans tar ett ansvar för det brottsförebyggande arbetet, säger Andreas Ringbäck, kommunpolis i Kristinehamn.

Kommunerna och polisen har sedan tidigare arbetat tillsammans på ett liknande sätt. Skillnaden denna gången är att det nya avtalet har tagits fram med stöd av en ny lagstiftning som trädde i kraft i juni 2023.

Lagen gäller kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete och varje kommun ska inrätta ett strategiskt råd för brottsprevention. I det arbetet ska kommunerna inkludera relevanta aktörer för brottsförebyggande arbete, som bland annat polisen.

– Jag hoppas man förstår att det finns ett arbete bakom kulisserna, säger Andreas Ringbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.