Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar kompanichef Daniel Lagrell och kommunalrådet Marie Oudin (M) om känslorna när återetableringen nu är mer konkret. Foto: SVT

Här tas nästa steg i återetableringen av A9 i Kristinehamn

Publicerad

Efter 16 års frånvaro dundrade försvarsmakten in i Kristinehamn igen.

För Daniel Lagrell, kompanichef för Noraskogs kompani, blev det ett högtidligt ögonblick.

– Det är stort att rulla in i stan igen, säger han.

2005 avvecklades det dåvarande artilleriregementet i Kristinehamn, utbildningen flyttades till Boden och en epok gick i graven.  I december 2020 fattade riksdagen beslut om att återetablera A9 i Kristinehamn och sedan dess har planeringen inför omstarten pågått för fullt.

På torsdagsmorgonen blev återetableringen mer konkret då artillerisystemet Archer rullade in i staden tillsammans med personalen som ansvarar för uppbyggnaden av nya A9.

Oklart med placering

Än är det inte klart var det nygamla regementet ska husera. Två alternativ finns, antingen området där A9 tidigare huserade eller i närheten av E18, vid Harberget.

Senast 2024 ska A9 vara återetablerat i Kristinehamn och 2029 ska regementet nå full kapacitet. A9 kommer att ha cirka 300 anställda, varav en tredjedel militär personal.

I videon berättar kompanichef Daniel Lagrell och kommunalrådet Marie Oudin (M) om känslorna när återetableringen nu är mer konkret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer