Ett nytt artilleriregemente i Kristinehamn ser ut att bli verklighet, i och med uppgörelsen mellan regeringen och januaripartierna (övningen på bilden har ingen direkt koppling till nyheten). Foto: Petra Älvstrand / TT

Nytt regemente i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Kristinehamn får ett nytt artilleriregemente och försvaret ska få 13 miljarder kronor extra, enligt en uppgörelse mellan januaripartierna som Dagens Nyheter var först att rapportera om. Drivande i frågan om artilleriregementet har den värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) varit.

– Infrastrukturen för skjutverksamheten är ju i Villingsberg, men själva regementet ska ligga i Kristinehamn. Det är vi överens om, säger han.

Uppgörelsen gäller åren 2021-2025, rapporterar tidningen. Enligt Kristinehamns kommunstyrelseordförande, Marie Oudin (M), kommer det ge mellan fyra- och femhundra nya arbetstillfällen i kommunen, berättar nkp.se.

Regementet i Kristinehamn lades ned år 2005 och både byggnader och området såldes till ett privat företag. Byggnaderna och övningsområdet söder om A9 står dock till största delen kvar som förut.

Bestående över tid

Förslaget var från början att förlägga artilleriregementet i ”Villingsberg/Kristinehamn”. I budgetunderlaget förordade Försvarsmakten dock Villingsberg i Karlskoga före Kristinehamn som utbildningsort.

Men det är nu alltså Kristinehamn man valt som bas för regementet och planen är långsiktig.

– Vi pratar om en verksamhet som kommer vara bestående över tid, säger Daniel Bäckström.

Under förhandlingarnas gång var det långt ifrån självklart att Kristinehamn skulle få ett nytt regemente.

– Det har inte varit givet, det kan jag säga. Verkligen, säger Daniel Bäckström.

Nu gäller det bara att förslaget också klubbas igenom av riksdagen.

– I och med att vi kommit så här långt bedömer jag förutsättningarna som goda.

Övertygad att Villingsberg ingår

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, Tony Ring (M), ingår sannolikt även skjutfältet i Villingsberg i satsningen, och att det kommer att visa sig när uppgifterna blir offentliga på måndag.

– Det här är otroligt positivt för hela regionen. På det stora hela är det här helt i linje med vad vi önskat oss, säger Tony Ring (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer