Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kockarna i akademiköket på Skattkärrsskolan i Karlstad delar med sig av sina knep för att laga näringsrik och god mat som också är billig. Foto: SVT

Här ”trollar” de fram nya skolmatsrecept i svåra tider

Publicerad

På Skattkärrsskolans akademikök i Karlstad ser kockarna det som en utmaning att klara av att laga god och näringsrik mat med en liten budget.

Köket på Skattkärrsskolan i Karlstad är ett så kallat akademikök, och hit kommer skolmatspersonal från andra skolor för att få fortbildning på olika områden. Helst skulle kockarna som arbetar här förstås se att de fick en större budget att röra sig med, eftersom de menar att skolmaten är en så pass viktig del av barnens vardag.

– Men vi kan ju inte göra mer än att utföra vårt uppdrag och göra det bästa av situationen, säger Niklas Nordström, köksansvarig på Skattkärrsskolan.

Utgår från vad barnen gillar

Hans tips till kockar som arbetar med att laga mat till skolbarn är att utgå från vad barnen frågar efter.

– De vill ha chicken nuggets och pannkaka, och det går ju bra att göra det på vegetarisk bas, säger han.

Eleverna förstår varför

Niklas Nordström och hans kollega har också pratat med barnen och förklarat för dem varför de inte kan äta chicken nuggets varje dag.

– De förstår ju när vi pratar med dem och berättar att maten har blivit dyr, säger han.

Niklas Nordström berättar i videon hur de lagar billig och näringsrik mat som barnen på Skattkärrsskolan tycker om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.