Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Kils kommun kommer skolbarnen serveras mer vegetarisk kost under 2024, av ekonomiska skäl. Foto: SVT/TT

Mer vegetarisk mat på skolorna i Kils kommun

Publicerad

Höga matpriser och stram budget påverkar vad som serveras i skolmatsalen. I Kils kommun har skolbarnen tidigare haft en vegetarisk dag per vecka, men nu kommer det att bli fler dagar – för att klara budgeten.

Enligt Kils kommuns kostchef Pia-Lena Rosenberg har budgeten för skolmaten räknats upp något inför 2024, men inte i samma utsträckning som matpriserna har ökat. Därför behöver kostenheten spara pengar och lösningen blir att laga mindre kött. Enligt budgeten får en portion mat kosta 15 kronor och 62 öre i Kils kommun under 2024.

– Innan hade vi en grön dag i veckan, nu kommer det att bli flera dagar, säger Pia-Lena Rosenberg.

Kils kommun är inte den enda i Sverige som sparar in på skolmaten. I en enkät som LRF skickade ut under hösten 2023 svarade 76 procent av kommunerna att de har anpassat skolmaten på grund av stigande livsmedelspriser. Av dem var det 53 procent som svarade att de serverar mer vegetariskt.

Gillar inte ärtnuggets

Eleven Ella Midebo tycker att det är rätt okej att det ska serveras mer vegetarisk mat eftersom hon gillar det mesta av maten som lagas på skolan. Men det finns vegetariska rätter som hon inte är så förtjust i.

– Ärtnuggets tycker jag är lite märkligt, när det är en massa grönsaker i. I nuggets ska det väl ändå inte vara grönsaker, där ska det väl vara kött av något slag? säger hon.

I klippet ovan berättar elever på Dallidenskolan vad de tycker om att de får mer vegetarisk mat i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.