Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Nordmark, vaccinsamordnare i Region Värmland, berätta hur man ska göra för att få en vaccinationstid, och vilka som står näst på tur för vaccin. Foto: TT/SVT

Hårt tryck på vaccinbokningen i Värmland

Publicerad

Vaccintrycket är hårt i Värmland. Många vill få sin spruta, och när bokningen i måndags öppnade för en ny grupp var det stundtals mycket svårt att komma fram både på webbsidan 1177.se och telefonbokningen.

Men viljan att vaccinera sig varierar mellan olika grupper i befolkningen. Trots att de flesta utrikesfödda, bosatta i Värmland, är yngre än dem som hittills haft möjlighet att boka vaccination, ser region Värmland redan nu att vaccinationsviljan i de grupperna är lägre. 

– Det är lite för tidigt att dra några stora slutsatser, men vi ser tendenser till att det är skillnad mellan olika grupper i samhället, säger Anders Nordmark, vaccinsamordnare för region Värmland.

En förklaring kan vara språksvårigheter, vilket i sig kan ge en fördröjning, snarare än att många inte väljer att vaccinera sig. Men för att nå så många som möjligt använder regionen flera olika kanaler – allt från information på olika språk till att samverka med kommunerna och få hjälp av olika organisationer som har kontakt med utrikesfödda eller socialt utsatta.

Hör vaccinsamordnaren berätta om svårigheterna att få tid för vaccination och hur planeringen ser ut för övriga grupper framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet