I anslutning till Hells Angels lokaler på Sjöstad i Karlstad hittades den 48-årige mannen död i slutet av november 2017. Foto: TT/SVT

Hells Angelsmålet tas upp i hovrätten

Publicerad

Idag tar hovrätten i Göteborg upp fallet med den 48-årige Hells Angels-medlem som hittades död utanför MC-klubbens hus i Karlstad i november 2017.

De två mordåtalade männen som båda har koppling till HA friades av tingsrätten i somras. Inför dagens rättegång har åklagare Stefan Wessberg kommit in med ett tillägg till mordåtalet som nu även omfattar medgärningsmannaskap eller medhjälp till mord.

– Vår uppfattning är fortfarande att det är de här två som ensamma bär skulden, men tillägget medhjälp ökar möjligheten att få dem dömda, säger Stefan Wessberg.

I juni friade Värmlands tingsrätt de två mordåtalade. Samtidigt konstaterade rätten att mycket i bevisningen talar för att de två ändå är inblandade i mordet. Utredningen visade dock inte tillräckligt tydligt vad de har gjort och vilka motiv de hade sa rättens ordförande och chefsrådmannen Anette Arveståhl när hon kommenterade domen. Hon sade också att det finns en rad besvärande omständigheter för de två misstänkta:

”De är bundna till att ha varit i Forden som fanns på platsen och det finns besvärande omständigheter kring att deras telefoner var avstängda precis vid den här tidsperioden till exempel”.

Nya DNA-bevis

Som vi tidigare rapporterat har åklagaren också ny bevisning i hovrätten, bland annat i form av DNA-svar som han menar utesluter andra gärningsmän. Det handlar om DNA-svar från föremål i den bil som stod intill mordoffret. I bilen fanns DNA och tillhörigheter från de två misstänkta, men även från två okända personer.

– Nu kan vi utesluta att det kommer från okända gärningsmän då det står klart att det var DNA från bilens tidigare ägare, säger Stefan Wessberg.

Anser du att du har ett bättre utgångsläge i hovrätten än du hade i tingsrätten?

– Det är ju i stort sett samma bevisning, men jag hoppas att hovrätten gör en annan bedömning och tillägget medhjälp ökar möjligheten att få dem dömda. 

Advokaten: ”Det förändrar ingenting”

34-åringens advokat säger inför hovrättsförhandlingen att hans klient har samma inställning som tidigare och att de förväntar sig samma resultat som i tingsrätten trots tilläggsåtalet.

– Det förändrar ingenting min klient förnekar all inblandning i det här brottet.

Detsamma gäller 35-åringen.

– Han förnekar självklart även medhjälp till mord, säger Lennart Lefverström, mannens försvarsadvokat, och fortsätter: 

– När det gäller eventuell ny bevisning så är det inget vi har fått ta del av än, så den kan jag inte kommentera, säger Lennart Lefverström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels-mordet i Karlstad

Mer i ämnet