– Det är ju som om det var krig, säger handlaren Elinor Syversen i Bograngen om synen som möter den resande vid gränsövergången i Medskogen. Foto: SVT

Hemvärnet stoppar Elinors kunder

Uppdaterad
Publicerad

Det är stränga karantänsregler som gäller om någon skulle få för sig att resa från Norge till de svenska gränsbutikerna. Och det går inte för köpsugna norrmän att smyga över gränsen.

Det norska hemvärnet vaktar gränsövergångarna.

– Det  fanns inte på kartan att de skulle stänga gränsen. Det är ju som om det var krig.

Handlaren Elinor Syversen i Bograngen försöker beskriva synen som möter den resande vid gränsövergången i Medskogen några kilometer bort.

Coronaviruset i Värmland

Och det är onekligen en märklig känsla som infinner sig när man ser de grönklädda norska hemvärnsmännen som stoppar all trafik.

– Vår uppdrag är att begränsa importsmitta från Sverige till Norge så långt det bara går, säger Vegar Vangen från hemvärnet i Hedmark.

90 procent av kunderna borta

Han och de andra hemvärnsmännen har tänt en brasa att värma sig vid där de vakar i det bistra vintervädret.

– Vi stoppar alla fordon. Om norrmän har handlat i Sverige så är det hemkarantän i tio dagar som gäller.

Utan norrmännen har Bograngens livs förlorat 90 procent av sina kunder. Frågan är hur det kommer att se ut här när den öppnar igen.

– Ja då är det nog väldigt lite varor kvar. Frågan är om det överhuvudtaget finns nån butik, säger Elinor Syversen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet