Barnen blir inte bortadopterade

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra Hasselström från Hagfors får fortsatt vårdnad om sina tre barn. Men den rättsliga prövingen innebär att barnen ska vara fosterhemsplacerade i Norge.

– På sätt och vis är det en stor vinst att de inte blir bortadopterade, men jag vill ju självklart att de ska komma hem. Så det är väldigt tudelat, säger Alexandra Hasselström.

Alexandra Hasselström och hennes familj bodde i Lalm i Oppland fylke när den norska socialtjänsten, barnevernstenesten, tvångsomhändertog hennes tre barn 2011. De placerades i tre olika fosterhem i tre olika kommuner.

Norgebarnen

Sedan omhändertagandet har Alexandra och barnens far skilt sig. Alexandra står i dag som ensam vårdnadshavare, har gift om sig och har barn i en ny familj. Men när hon i oktober i fjol, efter sex tidigare rättegångar, stämde barneverntjenesten för att få sina barn tillbaka svarade de med att begära att Alexandra fråntas vårdnaden helt. En begäran som riskerade att barnen blivit bortadopterade.

Saken fick sin rättsliga prövning och idag kom beslutet; Alexandra får fortsatt vårdnaden om barnen men de ska vara fortsatt fosterhemsplacerade i Norge.

– Det innebär att mina barn fortfarande har rätt till sina släktingar och att de har en chans till hela familjen. För mig är det ju väldigt stort för jag får fortsätta ha en kontakt med mina barn. De får fortsätta att se att mamma finns där för dem, även om det bara är några gånger per år.

Alexandra Hasselström kommer tillsammans med sin advokat diskutera om de kommer överklaga beslutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norgebarnen

Mer i ämnet