Norge ser över sina regler

Publicerad

Den norska regeringen öppnar nu för ett samarbete med Sverige i frågor som rör tvångsomhändertagna barn. Men de regeländringar som planeras kommer inte att hjälpa dem vars barn omhändertagits innan ändringarna träder i kraft.

När Värmlandsnytt träffade Alexandra Hasselström i Hagfors tidigare i år förberedde hon sig för en rättslig process i Norge. Målet var att förhindra att de tre av hennes barn som tvångsomhändertagits av den norska socialtjänsten skulle adopteras bort. Hon vann den striden. Men barnen förblev i norska fosterhem, trots att de är svenska medborgare och har hela sitt biologiska nätverk i Sverige.

Frågan uppe i Nordiska rådet

Hennes kamp fick vänsterpartisten Håkan Svenneling att engagera sig.

– Jag blev väldigt illa berörd av reportagen om det här fallet och kände att när jag är en av 87 ledamöter från de nordiska parlamenten i Nordiska rådet så måste jag ta den möjligheten och påverka det norska parlamentet. Jag har en möjlighet, som inte andra riksdagsledamöter har, att ställa frågorna,  säger riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V).

Norge vill tillträda Haagkonventionen

Den norska regeringen har svarat och meddelar att de har för avsikt att tillträda 1996 års Haagkonvention. Om förslaget godtas av Stortinget när det läggs fram nästa år så faller ett regelverk för samarbete i barnfrågor länderna emellan på plats. Något som hittills saknats. Men för Alexandra Hasselström kommer regeländringarna för sent.

– För föräldrar som behöver hjälp efter att Haagkonventionen blivit ratificerad, vars fall kommer till först efter det, så är ju det här jättebra. Det ser jag väldigt positivt på. Men det är synd att det inte går att använda sig av den för oss som har barn som placerats i fosterhem i Norge redan tidigare, säger Alexandra Hasselström.

Motion i riksdagen

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Jonas Gunnarsson har också engagerat sig i frågan. I våras ställde han en fråga till dåvarande regeringen om vad som görs för de barn som hamnar i den här situationen. Nu i höst kräver han i en motion till riksdagen att Sverige tar initiativ till åtgärder som möjliggör att fall med omhändertagna svenska barn i Norge förs över till svenska myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norgebarnen

Mer i ämnet