Rättegång om Alexandras barn inleds idag

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds den rättsliga prövning som ska avgöra om Hagforsbon Alexandra Hasselström får behålla vårdnaden om tre av sina barn eller om de ska adopteras bort i Norge.

Alexandra Hasselström bodde i Lalm i Oppland fylke när hennes tre barn tvångsomhändertogs av norsk socialtjänst för tre år sedan. Sedan dess har hon och hennes nya familj slagits för att få hem dem. I oktober i fjol begärde hon att få hem barnen men den norska socialtjänsten svarade med att begära att Alexandra Hasselström fråntas vårdnaden om barnen. Förlorar hon vårdnaden om barnen leder det till att de adopteras bort eftersom den norska staten inte kan stå som vårdnadshavare.

– Jag är väldigt kritisk till det. För det första så är barnen svenska medborgare och det står i konflikt med Barnkonventionen att adoptera bort dem och frånta dem deras medborgarskap, säger Tuva Fuglestad Kongsvold som är Alexandra Hasselströms advokat.

Norgebarnen

”Rådet är att inte bidra till reportaget”

Barnkonventionen stipulerar att barn har rätt till sin identitet innefattande, medborgarskap, namn och släktförhållanden. Om barnevernstjenesten får som den vill förlorar Alexandras barn allt detta. Men de ansvariga vill inte förklara varför de vill gå så långt.

– Rådet från mina rådgivare är att inte bidra till det här reportaget. Men jag förstår att ni gör det ni gör, sade Kristin Kalbakk, chef på barnevernstjenesten i Sel og Vågå när vi försökte få henne att ställa upp på en intervju tidigare i vår.

Den rättsliga prövningen sker i Fylkesnemnda for barnevern og sociale saker i Lillehammer och beräknas pågå i fyra dagar med start klockan nio i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norgebarnen

Mer i ämnet