Henning hänvisas till damernas toalett

Publicerad

Fick Henning Fällman bestämma själv skulle han hänga i simhallen i Årjäng flera gånger i veckan, han älskar nämligen att bada. Det finns bara ett problem – det finns ingenstans på badhuset där Henning och andra funktionshindrade kan byta om.
– Det känns dåligt. Väldigt dåligt, säger Henning Fällman.

Henning Fällman har ryggmärgsbråck och har svårt att gå längre sträckor. Men i simbassängen är det lättare. Träningen han får när han simmar gör att musklerna blir mer rörliga.

– I simbassängen kan jag röra mig som en vanlig person. Jag kan lära mig nya saker och slipper vara den som kan minst saker i klassen. Det är en väldigt bra sak för mig att kunna simma, säger han.

Föreslås byta om på toalett

När han simmar i skolan är det lugnt, då har han med sig en assistent som kan hjälpa honom med alla förberedelser som krävs i omklädningsrummet. Men för att kunna simma på fritiden måste han få hjälp av sin mamma. Hon får dock inte vara i herrarnas omklädningsrum. Kommunens förslag, att Henning Fällman byter om på en toalett i damernas omklädningsrum, där kommunen vill installera en dusch i handfatet, tycker han är en dålig idé. Då riskerar han att träffa på tjejer i sin egen ålder, och det skulle kännas väldigt pinsamt.

– Åh, hell... Det skulle kännas väldigt dramatiskt, säger han.

Inte heller Hennings pappa Mattias Fällman, som driver frågan i kommunen, tycker att det är en bra idé.

– Det är inte ett alternativ för Henning, eftersom risken är att de som är på väg till och från duschen inte tänker sig för och springer ut utan en handduk, säger han.

Ny simhall på gång

Drömmen vore ett eget utrymme någon annanstans i byggnaden där han kan byta om tillsammans med mamma, men det är inte möjligt, enligt kommunen. De menar att simhallen byggdes 1974, och att den därför inte når upp till standarden för anpassning för rörelsehindrade 2019. Det finns heller inga planer på att bygga om den så att Henning och andra funktionshindrade i kommunen kan få ett eget rum att byta om i.

– Vi håller just nu på med projekteringen av en ny simhall. Dessvärre är den inte klar i morgon, men vi hoppas att den ska bli färdig så fort som möjligt, säger Kristina Kristoffersson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Årjängs kommun.

SVT rapporterade · Har du råkat ut för något liknande? Berätta för oss!

Nu stänger vi diskussionen här för i dag. Tack för ert engagemang!
10.16
Vi har haft samma problem i vår kommun, men här följde den kvinnliga assistenten med en kille in i herrarnas omklädningsrum. Det var ju ändå han som var den som skulle bada. Det tog skruv, snart fixade man ett omklädningsrum för rullstolsburna.
Vad bra att det löste sig!
 
10.47
I Luleå är det samma elände. Min son nu strax 22 år kan inte bada om han inte har manliga assistenter och det är väldigt sällan vi lyckas att få tag i manlig personal. Trots att jag skrivit till Luleå kommun och påtalat problemet för massor av år sedan för minst 10 så har ingenting hänt, han som älskar att bada är utestängd från badhusen. Ska han kunna bada med sina kvinnliga assistenter får vi åka till Boden, för där har de speciella rum som är anpassade utifrån behovet. Skamligt av Luleå kommun.
11.33
Vad är det för hyckleri. I vissa fall är strikt uppdelning av könen väsentligt, ve den som får se det andra könet naket.
På våra sjukhus är det numera så trångt att uppdelning på manlig och kvinnlig sal inte längre tillämpas. Där är man inte bara naken, män och kvinnor på samma sal, utan också utsatt för vård och hjälplös på andra sätt.

Givetvis skall pojken bada och givetvis skall han byta om i befintligt omklädningsrum tillsammans med sin mamma, oavsett om det sker på "herrarnas" eller "damernas".

Allt annat är löjligt

Pelle
Hej Pelle. Det kan man ju tycka olika om. Det Henning vill är ju att få samma möjlighet som sina jämnåriga kamrater. Alltså att få byta om på ett sätt som fungerar för honom. 
12.38
Kvinnor städar i manliga omklädesrum, män städar i kvinnligaomklädesrum. Ett proffesionellt bemötande när hen är i arbetet. Varför inte se assistenter som proffesionella även om det är ens mamma, syster eller vän av motsatt kön?
12.58
Det är märkligt att skylla på att det är en gammal anläggning. Det finns många simhallar som är äldre än denna. Många är anpassade för de med funktionshinder, som speciella omklädningsrum o andra hjälpmedel.
Svagt av kommunen att de inte klarar av att lösa problemet.
13.37
Borde finnas utb personal som skulle kan hjälpa till på dam/herr, alt lära sig rutinerna som behövs tills anpassat omklädningsrum ordnats. Alt få tillgång till fritids assistent vid träning tillfällen.
14.24
Har samma problem med mina autistiska tonårspojkar. Dom behöver ett utrymme att både byta om och duscha på och att jag som ledsagare (och mamma) kan följa med och stötta. Annars blir det inget bad.
14.24
Vi betalar väldigt mycket skatt i Sverige! Vart försvinner pengarna?!?!! Detta är en skandal att vi i Sverige inte kan bygga eller hjälpa tillhenning!!!
14.25
Vad är anledningen till att mamman inte får vara i killarnas omklädning? Personal är väl alltid i omklädningsrumen för städ m.m. oavsett kön, iaf i de simhallar jag varit. Betrakta henne som personal/assistent så är problemet ur värden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer