• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Henning Fällman har ingenstans att byta om på badhuset i Årjäng. Foto: SVT

Henning hänvisas till damernas toalett

Uppdaterad
Publicerad

Fick Henning Fällman bestämma själv skulle han hänga i simhallen i Årjäng flera gånger i veckan, han älskar nämligen att bada. Det finns bara ett problem – det finns ingenstans på badhuset där Henning och andra funktionshindrade kan byta om.

– Det känns dåligt. Väldigt dåligt, säger Henning Fällman.

Henning Fällman har ryggmärgsbråck och har svårt att gå längre sträckor. Men i simbassängen är det lättare. Träningen han får när han simmar gör att musklerna blir mer rörliga.

– I simbassängen kan jag röra mig som en vanlig person. Jag kan lära mig nya saker och slipper vara den som kan minst saker i klassen. Det är en väldigt bra sak för mig att kunna simma, säger han.

Föreslås byta om på toalett

När han simmar i skolan är det lugnt, då har han med sig en assistent som kan hjälpa honom med alla förberedelser som krävs i omklädningsrummet. Men för att kunna simma på fritiden måste han få hjälp av sin mamma. Hon får dock inte vara i herrarnas omklädningsrum. Kommunens förslag, att Henning Fällman byter om på en toalett i damernas omklädningsrum, där kommunen vill installera en dusch i handfatet, tycker han är en dålig idé. Då riskerar han att träffa på tjejer i sin egen ålder, och det skulle kännas väldigt pinsamt.

– Åh, hell... Det skulle kännas väldigt dramatiskt, säger han.

Inte heller Hennings pappa Mattias Fällman, som driver frågan i kommunen, tycker att det är en bra idé.

– Det är inte ett alternativ för Henning, eftersom risken är att de som är på väg till och från duschen inte tänker sig för och springer ut utan en handduk, säger han.

Ny simhall på gång

Drömmen vore ett eget utrymme någon annanstans i byggnaden där han kan byta om tillsammans med mamma, men det är inte möjligt, enligt kommunen. De menar att simhallen byggdes 1974, och att den därför inte når upp till standarden för anpassning för rörelsehindrade 2019. Det finns heller inga planer på att bygga om den så att Henning och andra funktionshindrade i kommunen kan få ett eget rum att byta om i.

– Vi håller just nu på med projekteringen av en ny simhall. Dessvärre är den inte klar i morgon, men vi hoppas att den ska bli färdig så fort som möjligt, säger Kristina Kristoffersson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Årjängs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.