Naturvårdsverket låter inte Henrik avverka sin egen skog. Bläddra i bildspelet så ser du hur en bombmurkla ser ut. Foto: SVT

Henrik får inte avverka skog – hindras av rödlistad svamp

Uppdaterad
Publicerad

En svamp som växer på ett skogsskifte i Ölme har blivit ett fall för mark- och miljööverdomstolen. Det handlar om bombmurklan och den stoppar nu en avverkning av ett skogsområde hos en markägare i området.

Henric Skane i Ölme ville avverka ett och ett halvt hektar 70-årig skog på sin fastighet i Ölme. Klart avverkningsbar skog enligt skogsvårdslagen. Men Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och till slut Miljödomstolen sa nej. Orsaken var Bombmurklan, en rödlistad vårsvamp som hittats på markerna

– Ett beslut jag inte tycker är klokt. Jag har skött min skog såsom skogsvårdslagen föreskriver. Varför då denna inskränkning i min rätt att använda skogen skog, hävdar Henric Skane.

Naturvårdsverket: Hotar svampen

Naturvårdsverket säger i ett yttrande att artskyddsreglerna väger tungt och att det finns risk att bombmurklans bevarandestatus påverkas om man avverkar området. Också Länsstyrelsen har gått på den här linjen.

– Det här handlar om en dispens och förutsättningarna för att vi ska ge dispens är inte uppfyllda, konstaterar

Får ingen kompensation

Örjan Larsson som är miljöjurist på Länsstyrelsen i Värmland.

I flera skogliga sammanhang finns möjlighet till statlig kompensation för t ex fördyrade avverknings-kostnader för att bevara skogspartier – till exempel nokåsstödet. Det är en ersättning som skogsägarna kan få för aktiva åtgärder i skogen som främjar naturvärden och äldre kulturmiljöer. Men för att bevara skog där bombmurklan växer finns ingen sådan möjlighet till kompensation.

– Det är en fråga för regeringen att ta ställning till om man vill ändra bestämmelserna och införa en ersättningsrätt, uppger Örjan Larsson på Länsstyrelsen.

Nu kommer Henric Skanes rätt att avverka skog där bombmurklan växer att bli en fråga för högsta instans – Mark- och miljööverdomstolen. När deras beslut kommer är inte känt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.