Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaten Henrik Frykberger om Sunne2030:s påverkan på deras toppnotering i kommunvalet. Foto: SVT

Henrik Frykberger (M) dementerar kopplingar till aktionsgruppen Sunne2030

Publicerad

Karl-Johan Adolfsson (C) ser tydliga tecken på att de tidigare oppositionspartierna i Sunne har samkört sin valkampanj med aktionsgruppen Sunne2030.

– Inte riktigt schysst, säger han.

Men det förnekas bestämt av Moderaterna, som vann lika många nya mandat som Centerpartiet tappade i valet. 

Partiets förstanamn kommenterar likheterna i deras valkampanj och Sunne2030:s opinionsbildning i klippet ovan.

Sunne2030 är ett slags aktionsgrupp som startade några veckor före valet. De har drivit opinion ”för förändring” i Sunne på sin hemsida, i media och via brevutskick till hushållen. De har framförallt lyft saker som de är missnöjda med i kommunen, till exempel skolorganisationen och företagsklimatet, men framförallt en upplevelse av att makthavarna inte lyssnar på kommuninvånarna.

Valet 2022 Värmland

Moderaterna valvinnare

Mycket av missnöjet har riktats mot Centerpartiet, som nästan alltid suttit vid makten i Sunne. Men årets valresultat blev en bottennotering. Samtidigt gjorde Moderaterna sitt bästa valresultat någonsin.

Hur stor påverkan har Sunne2030 haft på ert valresultat?

– Det har jag ingen aning om, säger Moderaternas förstanamn Henrik Frykberger.

Ingen partikoppling

En av initiativtagarna till gruppen, Peter Besterman, som också är en av få som skrivit under kritiken med sitt namn, har tidigare varit engagerad i Moderaterna. Men han uppger att gruppen består av ungefär 200 löst sammankopplade personer och att de inte har någon ambition att driva partipolitik.

– Nej, inte över huvud taget. Jag har ingen aning om vad folk har för politisk uppfattning och det har varit helt ointressant. Vi har inte påstått något annat än att om man vill ha förändring ska man rösta för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet