Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskan Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) i chock efter att hon blivit vald till kommunalråd tillika kommunstyrelsens ordförande i Storfors. Foto: SVT

Efter många tvister – nu är det klart vem som blir kommunalråd i Storfors

Uppdaterad
Publicerad

Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) blir kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Storfors. Det blir alltså inget maktskifte som utlovat.

– Det känns helt otroligt, säger Eva-Lotta Härdig Eriksson.

De utdragna förhandlingarna efter valet har kallats ”Storforssoppan i sandlådan” och det var oklart in i sista stund hur utgången skulle bli. Många förväntade sig en rysare med risk för lottning, men så blev det inte alls. Socialdemokraternas kandidat fick 16 röster mot Moderaternas, Ingmar Olsson, 10.

Det nyvalda kommunalrådet är själv i chock.

Valet 2022 Värmland

– Jag hade ju skrivit tal för att tacka för vice ordförandeposten och som oppositionsråd, säger hon med glädjetårar i ögonen.

Osäker mandatperiod väntar

M, KD, SD och C presenterade ett nytt styre i oktober men det samarbetet sprack förra veckan. Torsdagens omröstning var sluten och det är därmed hemligt hur ledamöterna röstade, men M och C uppger för SVT att de röstade på Ingmar Olsson (M). Därmed talar mycket för att SD:s fem ledamöter röstade för Socialdemokraterna och det finns alltså ingen tydlig majoritet som samarbetar i fullmäktige.

Storfors är sist i Värmland och bland de absolut sista kommunerna i Sverige att få styret klart – bara en handfull andra återstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet