• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett missförstånd”, säger Peter Jonsson (S) om kritiken mot fjärilsparken i centrala Torsby. Foto: SVT

Torsbys kommunalråd självkritisk efter DOiT:s framgång: ”Missförstånd och dålig dialog”

Uppdaterad
Publicerad

Fjärilspark i centrala Torsby eller förskola i Vitsand? Ungefär så har det låtit i DO!T:s valkampanj, som resulterade i att de blev det största partiet i Vitsands valdistrikt.

– Missförstånd och dålig dialog, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

Se fjärilsparken, kritiken och Peter Jonssons svar i klippet ovan.

Det nystartade partiet DO!T, De oberoende i Torsby, gick starkt framåt på landsbygden i de norra kommundelarna i valet. Peter Jonsson, som behåller sin position som kommunstyrelsens ordförande, tycker det är positivt för demokratin med nya partier.

– Sen tänker jag att vi etablerade partier får vara lite självkritiska i hur vi har dialogen med befolkningen utanför centralorten, säger han.

Nu är planen att kommunstyrelsens möten ska förläggas på olika platser ute i kommunen, på ett rullande schema, så att invånarna får lättare att delta.

Aspeds skola

Sedan Aspeds skola i Vitsand lades ned 2020 har byborna där kämpat för att få den tillbaka – åtminstone en förskola. Före valet signalerade Peter Jonsson att han är positiv till att öppna förskolan om behovet uppstår.

Nu finns 18 barn i upptagningsområdet men politikerna i barn- och utbildningsnämnden anser att underlaget är osäkert och dessutom finns det inte tillräckligt med pengar. 

– Som alla vet, elpriser, bensinpriser, matpriser... alltså, vår kommun har enormt höjda kostnader nästa år så jag tror att det kan bli tufft att i närtid göra satsningar över huvud taget, säger Peter Jonsson (S).

Hur tänker du att landsbygden i Torsby ska se ut om 20 år?

– Vi ser en positiv utveckling, vi ser en inflyttning till kommunen och framförallt till de mindre orterna. Så just nu ser jag väldigt positivt på den utvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.