Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Larsson, ledamot för Moderaterna, och Hans Jildesten, avgående kommunstyrelseordförande, om de senaste politiska turerna i Storfors. Foto: SVT

Tvära kast i Storfors när C vänder

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skapade under onsdagskvällen ett valtekniskt samarbete i Storfors kommun. Det förändrar det politiska läget i kommunen, som ännu inte har ett klart styre efter valet.

Tidigare har Centerpartiet pratat om att de ska stödja Moderaterna men under ett möte i kommunstyrelsens valberedning på onsdagen kom nya uppgifter. Det bekräftar Peter Högborg som är ledamot för Vänsterpartiet.

– Centerpartiet klargjorde att man är beredd att gå med i ett valtekniskt samarbete med oss och Socialdemokraterna. Det innebär att när det gäller tillsättandet av poster i nämnder, utskott och styrelser, så kommer vi att samverka och ge C en möjlighet att få en typ av vågmästarroll, säger han till SVT.

Val 2022

Förvånad

Moderaten Stefan Larsson, som haft bilden av att Centerpartiet ska stödja dem, reagerade med förvåning när han fick reda på Centerpartiets nya beslut.

– Klart man är lite förvånad. Det blir säkert Storforsborna och Centerpartiets väljare också. För de har ju gått ut och sagt att de ska stödja oss. Och Moderaterna samarbetar ju valtekniskt med SD och KD. Precis som Centern nu då samarbetar med S och V.

”Förändrar ingenting”

SVT Nyheter Värmland har försökt nå Centerpartiet i Storfors utan resultat. Men till NWT säger ledamoten i kommunfullmäktige Håkan Larsson (C) såhär:

 – Det förändrar ingenting, det är bara en valteknisk samverkan. Det nya styret kommer fortsatt ha vårt förtroende, säger Håkan Larsson.

Se mer i klippet om vad Socialdemokraterna och Moderaterna i Storfors säger om Centerns vändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet