Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fulspel”, säger Juhani Verkkoperä (SD) om politiska situationen i Storfors. I klippet ser du även vad Håkan Larsson (C) och Stefan Valentin Larsson (M) tycker om läget i Storfors. Foto: SVT

”Storforssoppa i sandlådan” – en vecka före deadline

Publicerad

Med bara en vecka kvar till deadline är det i allra högsta grad oklart vem som ska styra Storfors kommun. Det står klart efter att SD och KD hoppat av samarbetet med M.

Men det finns fortfarande hopp om ett maktskifte med en moderat i spetsen – dock inte deras förstenamn på valsedeln.

Storforssoppan i sandlådan.

Så beskriver Sverigedemokraten Juhani Verkkoperä situationen just nu. Den 31 oktober presenterade han ett historiskt maktskifte, tillsammans med M, KD och C. Nu visar det sig att inga sakpolitiska avtal var skrivna kring samarbetet och därför vill SD hoppa av.

Om exakt en vecka, nästa torsdag, ska fullmäktige fatta beslut om posterna i kommunstyrelsen och framförallt den viktigaste posten: kommunalrådet. I Storfors finns bara ett kommunalråd och i flera decennier har Socialdemokraterna haft den posten.

Valtekniska samarbeten

Samtidigt har det varit bråk hur posterna i de övriga nämnderna ska fördelas och där har M, KD och SD ingått ett valtekniskt samarbete för att genom proportionellt val kunna få en övervikt. För att motverka detta valde C att ingå ett liknande valtekniskt samarbete med S och V, men säger att de fortsatt tänker stödja en kommunalrådskandidat från Moderaterna. 

M, S, C och V?

Klart är i alla fall att Hans Jildesten (S) avgår som kommunalråd. Moderaten Stefan Valentin Larsson utesluter inte ett samarbete mellan M, S, C och V men frågan är vem som blir kommunalråd i den konstellationen.

Det kommer nya bud varje dag nu – få en lägesbild av den politiska soppan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.