Foto: Anders Wiklund/TT

Medianinkomst i Värmland räcker inte till en nybyggd lägenhet

Publicerad

I Värmland är medianinkomsten 21 481 kronor i månaden efter skatt och för många värmlänningar ligger hyrorna på nyproducerade hyresrätter för högt.

Det skriver tidningen Hem och Hyra. I Värmland kostar en nybyggd lägenhet i snitt 2 700 kronor mer än en äldre. Enligt Boverket kräver 89 procent av hyresvärdarna i Sverige att hyresgästen ska ha en bruttoinkomst på tre till fyra gånger hyran.

Fattas mer än tusen kronor

I små och mellanstora kommuner kostar en nyproducerad lägenhet på 70 kvadratmeter 8 349 kronor i månaden. En tredjedel av den värmländska medianinkomsten är 7 160 kronor efter skatt.

– Bostadsbristen är inte generell utan drabbar dem med låga inkomster, säger bostadsforskaren Martin Grander på Malmö universitet till tidningen Hem och Hyra.

Enligt en enkät som tidningen har skickat ut till kommunerna i Värmland, Örebro, Dalarna och Sörmland kan det vara svårare att hyra ut nybyggda lägenheter och det är högre omsättning på hyresgäster i nybyggda hyresrätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.