Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör energirådgivarna Anna Alisson och Ulrika Thorén om det hög trycket som råder och om väntetiderna för att få energirådgivning. Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Högt tryck på energirådgivning i flera värmländska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I flera av länets kommuner råder nu högt tryck på att få kostnadsfri energirådgivning.

– Det har ökat otroligt mycket sedan årsskiftet, berättar Anna Alisson och Ulrika Thorén, energi- och klimatrådgivare i Kil, Forshaga, Munkfors, Hagfors, Sunne och Torsby kommun.

I spelaren ovan: Klimatrådgivarna om det höga trycket och om hur lång väntetiden är för att få rådgivning är för närvarande.

Många av dem som hör av sig är oroliga för om de kommer att ha råd att betala sina elräkningar.

Hur man bäst går tillväga för att minska sin energiförbrukning varierar mycket beroende på förutsättningarna. I en villa står värme och vatten för cirka 80 procent av energiförbrukningen, och att se över vart resterande el går är något som alla kan göra, enligt Anna Alisson.

– Den bästa kilowattimmen är den som aldrig används, säger hon.

I spelaren nedan listar klimatrådgivarna ytterligare tre saker som du kan göra:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du energi- och klimatrådgivarna Anna Allisson och Ulrika Thorén berätta hur man bäst drar ner på energiförbrukningen hemma. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.