Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är full ruljans när klappar packas ner och kassarna märks innan de lämnas ut till familjerna. I klippet möter vi en av volontärerna. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Högt tryck på julklappar hos Stadsmissionen i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Många har ansökt om att få ta del av Stadsmissionens julklappsakut. Idag, torsdag, delades 139 julklappskassar ut till barn i Karlstad. Trycket på matkassar inför jul har också varit stort i år.

– Behovet har ökat extremt, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Stadsmissionen i Karlstad.

Förra året var Stadsmissionen i Karlstad med och delade ut 75 matkassar veckan innan jul. Det här året kommer motsvarande siffra landa på 500 matkassar.

372 paket

Även önskan från familjer om att få hjälp med julklappar till barnen har varit stor i år. Och tack vare generösa privata initiativ, hjälp från kommunen och företag, samt ett 15-tal volontärer, så kan totalt 372 paket delas ut. Men det har funnits utmaningar med att få in alla klappar.

– Förra året fick vi in mycket, men i år blev jag först livrädd. Det har varit segare, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Stadsmissionen i Karlstad.

Men efter att ha gått ut i sociala medier med vad som söktes i julkappsväg, började gåvorna rulla in. En teori är att fler har det tuffare ekonomiskt och inte har samma möjligheter att skänka saker.

– Det är så häftigt med de privata initiativ som gjort att vi klarar att genomföra det här, säger Marie Björklind.

I klippet möter vi volontären Kim Olsen som är en av dem som jobbat hårt med att få ut julklappspåsarna till familjerna.

Åldersanpassade

Klapparna är anpassade efter ålder på barnen och tack vare att man till slut fått in så många gåvor har de också kunnat fylla på lite extra i julsäckarna.

– Påsen som varje familj får är ganska maxad, säger verksamhetschefen Marie Björklind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.