Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla som vill amma ska få amma” – följ med till nystartade amningsmottagningen på Familjecentralen i Säffle och se hur Marie Danielsson och Benita von Essen jobbar. Foto: SVT/ Elin Johansson

Högt tryck på ny amningsmottagning i Säffle: ”Behovet finns verkligen”

Uppdaterad
Publicerad

Andelen kvinnor som ammar har minskat i hela landet under 2000-talet – och Värmland ligger i bottenskiktet. I höstas öppnade en amningsmottagning på Familjecentralen i Säffle.

– Vi har trott att många behövt oss och det har visat sig att det också varit så, säger Marie Danielsson, distriktssköterska.

År 2000 var det 94 procent som ammade sina bebisar i Värmland under första veckan i livet, visar statistik från Socialstyrelsen.

2021 var siffran nere på 69 procent.

– Det är många som söker sig till oss, både till mottagningen, går kurser och kommer på amningscafé, så absolut upplever vi att stödet behövs, säger Marie Danielsson.

I videon berättar hon och kollegan Benita von Essen mer om trycket på amningsmottagningen och varför behovet finns.

Amningsmottagningen i Säffle öppnade 2023

Sedan september förra året finns en amningsmottagning i Säffle. Verksamheten erbjuder bokade besök, amningskurs fysiskt och digital, och amningscafé.

– Behovet finns verkligen och det har vi också märkt. Många uttrycker att det är bra att vi har börjat med det här och att det borde finnas fler mottagningar, säger Benita von Essen, barnmorska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.