Högt tryck på provtagningsstationen för covid-19 i Karlstad sedan man öppnat för provtagning av barn och ungdomar under 16. Foto: TT / SVT

Högt tryck på provtagningen för corona – vårdcentralerna nedringda

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck på provtagningsstationen för covid-19 i Karlstad och vårdcentralernas telefonlinjer har blivit fullbelastade sedan man öppnat för provtagning av barn och ungdomar under 16.
– Det är ett bekymmer att vårdcentralernas telefonlinjer inte har kunnat räcka till, säger Charlotta Nelsson chefsläkare och ansvarig för samordningen av provtagningen, som nu vädjar till föräldrarna att boka genom 1177.se istället.

Sedan förra veckan har det varit svårt att få en tid för provtagning samma dag som den bokas, åtminstone för de som ska provtas i Karlstad. Men, det är inget unikt för Värmland.

– Vi har aldrig tagit så många prover totalt sett som vi gjorde förra veckan i hela landet, säger Charlotta Nelsson och framhäver att väntetiden i exempelvis Stockholm kan bli flera dagar lång.

Inom cirka två veckor hoppas man ha igång ytterligare en provtagningsstation i Karlstad.

Nedringda vårdcentraler

För en vecka sedan öppnade Region Värmland för covid-test av barn och ungdomar under 16 år. De kan dock inte testa sig själva, utan hänvisas till vårdcentralen, vilket lett till långa telefonköer som försvårat för andra att komma i kontakt med vårdcentralerna.

Därför vädjar Region Värmland nu till föräldrar att ha lite is i magen om ett barn blir sjukt och har möjliggjort tidsbokning via 1177.se.

– Välj att boka själv och om tiderna tar slut – avvakta hemma. Man måste inte provta barn och det är inte medicinskt nödvändigt. Det är ingen fara att vänta lite och isolera sig, precis som man gjort förut, säger Charlotta Nelsson.

Bakgrund: Höga trycket på corona-provtagningen

Visa

*Beror sannolikt på en kombination av omständigheter. Skolstarten har inträffat samtidigt som många återvänder till arbetet efter semesterperioden, och mer umgänge inomhus.

*Att testtiderna hos vårdcentralen blir fullbokade handlar framförallt om att att personal och utrymme på provtagningsstationen inte räcker till.

* Patienter och personal inom vård och omsorg som behöver testas påverkas inte av det ökade trycket, eftersom de har högre prioritet och testas via annan provtagning där proverna analyseras i regionens eget laboratorium.

*Det har också varit svårare att få en tid för hemprovtagning, och vad gäller egenprovtagning med provkit som hämtas ut på apotek har SVT Nyheter Värmland sett att tiderna blivit fullbokade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet