Ellenor Carlsson från Kristinehamn har alltid haft en vilja att hjälpa andra. Foto: SVT

Ellenor kämpar för att hjälpa de hemlösa

Publicerad

Snart är det jul med god mat, gemenskap och glädje. För många – men inte för alla. För dem som sitter ensamma eller inte ens har tak över huvudet engagerar sig Ellenor Carlsson från Kristinehamn.
– Jag tycker det är så roligt att kunna hjälpa till.

Redan som femåring sprang Ellenor runt hemma i kvarteret och frågade äldre om hon kunde få hjälpa dem. Som sjuåring, när hon hamnade på sjukhus, bjöd hon hela salen med gamlingar på skumnallar för sin veckopeng. Viljan att hjälpa andra har alltid funnits där och håller 50 år senare fortfarande i sig.

– Att vara en hjälpande och stöttande hand för andra – det har genomsyrat mitt liv.

Pengar till mat och julklappar

För att hjälpa de hemlösa i kommunen har Ellenor samlat ihop pengar till 30 luncher och ytterligare lite pengar som ska bli till julklappar åt de som inte har någonstans att bo. Dessutom har hon startat initiativet ”paying it forward” som innebär att man på ett antal restauranger i stan kan betala för en extra person som sedan alltså kan komma och äta gratis.

– Vem som helst kan drabbas av hemlöshet, eller på andra sätt ha det svårt. Sedan finns en grupp till, de äldre, där många sitter helt ensamma och inte alls har det bra ekonomiskt. Det finns många som kan behöva en hjälpande hand, säger Ellenor Carlsson.

Foto: Privat

Vill se Kristinehamn som förebild

Hon hoppas att hennes initiativ ska sprida sig så att fler vill hjälpa varandra.

– Min högsta dröm är att Kristinehamn kan vara en förebild för andra kommuner. Tänk så många människor som kan få hjälp om vi hjälps åt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer