Elina Room Andersson startade tillsammans med sin syster Julhjälpen i Arvika i november. Foto: Privat

Systrarna drog igång Julhjälp i Arvika

Publicerad

Två systrar, Elina Room Andersson och Alexandra Nybakk startade Julhjälpen i Arvika i november.
– Jag satt och kollade på Instagram och läste om Julhjälpen i en annan kommun och tänkte att det vill jag starta här, säger Elina Room Andersson till SVT. 

Elinas syster Alexandra Nybakk tyckte det var en bra idé och hängde också på Julhjälpen i Arvika.

– Jag gör det här för att jag vet att många har det dåligt ställt, samtidigt som det finns folk som har massor av prylar hemma som de inte använder, säger Elina Room Andersson.

Förmedling av prylar och pengar

Cirka 50 personer har redan fått hjälp via systrarnas initiativ. Julhjälpen i Arvika fungerar som en förmedling av prylar och pengar från människor som vill ge till dem som behöver ekonomisk hjälp till jul.

De som vill ha hjälp hör av sig via Julhjälpens Facebooksida och berättar om vilken situation de befinner sig i. Sedan ser systrarna Elina Room Andersson och Alexandra Nybakk till att de får hjälp från olika företag och från Arvikabor som vill skänka saker, mat eller pengar.

Många som vill hjälpa

Det är allt ifrån mataffärer till klädbutiker och frisörer som skänkt presentkort.   

– Det finns ett stort behov, men det är också väldigt många som vill hjälpa till. De som söker hjälp är oftast ensamstående och sjukpensionärer, säger Elina Room Andersson.

”Känns bra att göra något för andra”

Och jobbet med att förmedla ut det som skänkts till julhjälpen tar tid.

– Men jag hänger ändå så mycket på sociala medier, så det känns bra att göra något bra för andra, säger Elina Room Andersson.

Finns på fler orter

Julhjälpen i Arvika pågår till den 23/12. Även i Torsby finns det en Julhjälp på Facebook. Där är det Tina Bengtsson som började med Julhjälpen redan 2017.

I september i år återupplivade också Fanny Folkesson och Jessica Persson Julhjälpen i Filipstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer