Se bilderna från Arvika under översvämningen 2000. Foto: SVT

Hösten då vattnet steg och steg

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det exakt 20 år sedan vattnet nådde sin kulmen under den stora översvämningen i Arvika år 2000.

Glafsfjorden nådde då 48,26 meter över havet, hela tre meter över normal nivå. Barriärer och pumpar skyddade centrum och viktiga samhällsfunktioner från vattnet.

Det regnade i Arvika i november 2000. Dag ut och dag in.

Till slut var marken helt mättat samtidigt som vatten från hela det 4 000 kvadratkilometer stora tillrinningsområdet strömmade ner mot staden, där vattennivån steg centimeter för centimeter tills den nådde högre än någon kunde minnas.

– Det var ju en stor vall runt hela stadshuset här, säger Arvikabon Anders Sjöberg och pekar. Vattnet stod så högt att växeltelefonisterna satt en meter under vattenytan.

Vallar skyddade staden

Bostäder, affärer, vägar och industrier översvämmades, transformatorstationer vallades in och avloppsrör och toaletter pluggades igen.

Vid Palmviken pumpades vattnet bort från livsmedelsbutikerna och bensinstationen, som skyddades av några av de kilometerlånga vallar som byggts för att hålla vattnet ute.

– Vi pumpar det 25 meter åt ena hållet, och sen rinner det tillbaka lika snabbt. Avloppet har vi pluggat igen. Vi har till och med lyft bort toalett stolarna, sa en uppgiven bensinmacksföreståndare till SVT då.

Kyrkogården svämmades över

Vattnet orsakade omfattande materiella skador, men hotade även värden av annat slag när det svämmade in över kyrkogården.

– De ska ju vila i frid. Vi försöker rädda det vi kan, sa en räddningsarbetare till SVT.

I dag är det svårt att föreställa sig förödelsen som vattnet orsakade, men i SVT:s arkiv finns bildbevisen bevarade.

Se bilderna, och hör rösterna om översvämningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.