Foto: TT

Hotade skjuta alla på sin skola – döms av HD

Uppdaterad
Publicerad

En elev på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad skrev på Snapchat att han skulle skjuta ihjäl alla på skolan. Efter att ha friats i tingsrätten och sedan dömts i hovrätten väljer nu Högsta domstolen att gå på hovrättens linje och dömer eleven skyldig till olaga hot.

Händelsen inträffade våren 2019. Eleven lade då ut ett meddelande på ryska vilket översattes till svenska av en annan elev som sett meddelandet. I meddelandet stod det: ”På torsdag kommer jag till skolan och skjuta alla. De som överlever skador, kommer jag långsamt skära ned med en kniv. Jag hatar horor!”

Två tredjedelar stannade hemma

I ett förhör har eleven förklarat att det hela var menat som ett skämt. Dagen som hotet hade syftat på stannade närmare två tredjedelar av elevens klasskamrater hemma från skolan.

Tingsrätten frikände eleven med hänvisning till att hotet inte var riktat mot en enskild person och därför inte i lagens mening kunde anses som ett olaga hot. Hovrätten däremot dömde eleven. Det beslutet överklagades till HD som nu alltså väljer att gå på hovrättens linje.

Därför valde HD att pröva domen

Anledningen till att HD valde att prova Hovrättens dom ska enligt P4 Värmland ha varit att hot på sociala medier har blivit allt vanligare, och att det därför fanns ett värde i att avgöra i vilken utsträckning straffbestämmelsen om olaga hot är tillämplig.

Eleven döms till 30 timmars samhällstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.