Dagsböter för Värmlands Finans vd

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten ogillar flera åtalspunkter mot den förre vd:n för Värmlands Finans och dömer honom till dagsböter. Tingsrätten dömde tidigare 31-åringen till ett år och nio månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

– Han är väldigt glad att hovrätten lyssnat till hans synpunkter. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Jag har precis pratat med honom och berättat delar av domen och han är lättad, säger Conny Cedermark, försvarsadvokat åt den förre vd:n för Värmlands Finans.

Slipper betala

Hovrätten för Västra Sverige anser Värmlands Finans förre vd vara skyldig till försvårande av skattekontroll. Påföljden är 30 dagsböter å 50 kronor, alltså 1500 kronor. Men eftersom han suttit frihetsberövad ska den summan anses vara betald. Däremot ogillas åtalspunkterna som avsåg bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Rätten ogillade även näringsförbudet som omfattade fem år.

Brodern frias

Även stora delar av åtalet mot vd:ns 28-årige bror ogillas av hovrätten. Han dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för olaga tvång och bokföringsbrott. Hovrätten anser honom vara skyldig till försvårande av skattekontroll och påföljden blir dagsböter på 1500 kronor men det ska anses vara verkställt, då han suttit frihetsberövad i målet. 28-åringen frias även till att betala försvarskostnaden, det åläggs staten.

Även två andra män som i tingsrätten dömdes för bokföringsbrott i härvan, en 46-årig man och en 64-årig man, frias även de av hovrätten.

Fängelse

I tingsrätten dömdes den 31-årige förre vd:n vid Värmlands Finans till ett år och nio månaders fängelse, drygt en miljon kronor i skadestånd och till fem års näringsförbud för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Oskyldig

Men han ansåg sig oskyldig och överklagade till hovrätten. Åklagaren har i hovrätten inte yrkat på en skärpning av straffet. Totalt fyra personer som dömdes i tingsrätten överklagade till hovrätten, bland annat vd:ns 28-årige bror som dömdes till olaga tvång och bokföringsbrott.

Stor razzia

Det var i maj 2012 som 150 personer från bland annat Skatteverket och polisen slog till mot en rad adresser i Karlstad med omnejd. Åtta personer åtalades senare för ekonomisk brottslighet efter en mycket omfattande förundersökning. En av dom åtta åtalade var tidigare president i Hells Angels i Värmland och en av åtalspunkterna omfattade köpet av fastigheten i Härtsöga utanför Karlstad som Värmlands Finans sen ska ha lämnat över till Hells Angels.

8 000 sidor

Polisutredningen i målet var mycket stor, över 8000 sidor stort åtal och domen i tingsrätten var nära tre hundra sidor lång. Efter att Värmlands finans försattes i konkurs visade aktiebolaget på 22 miljoner kronor i underskott och många småsparare drabbades.

Sju dömdes

Av de åtta åtalade personerna frikändes en av tingsrätten, sex personer fick villkorliga domar eller kortare fängelsestraff och den 31-åriga vd:n för Värmlands Finans dömdes hårdast.

Spararna drabbades

Värmlands Finans, vars verksamhet byggde på att köpa och belåna fakturor, försattes enligt konkursförvaltaren inte i konkurs på grund av en dålig ekonomisk situation. Anledningen var att alla personer som satt på betydande poster satt häktade och bolaget kunde inte drivas vidare. För de som investerade i obligationslån finns chansen att få tillbaka pengarna från konkursboet. Men värre ser det ut att vara för de 400-450 aktieköpare som investerat i bolaget. Konkursförvaltaren har ännu inte kunna färdigställa sitt arbete för att se vilka aktieägare som kan få tillbaka pengar från Värmlands finans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlands Finans

Mer i ämnet