”Kan inte överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren under hovrättsförhandlingarna i Värmlands finansmålet är förvånad över dagens friande dom mot huvudmannen och de andra tre männen. Och besviken.

– Det är klart det är oväntat och tråkigt ur mitt perspektiv, säger åklagaren Jan Tibbling. Hovrätten gjorde en annan bedömning än tingsrätten, så ser vårt rättssystem ut.

Bristande bevis

Tibbling kommer inte överklaga dagens dom till Högsta domstolen.

Värmlands Finans

– Det går inte. Rätten friade på grund av att bevisen inte höll och då kan man inte överklaga till HD, säger Jan Tibbling.

Skadestånd

Den nu friade vd:n för Värmlands finans kommer kunna begära skadestånd för den tid han suttit frihetsberövad. Hur mycket det blir avgör JK, justitiekanslern. Det var i maj 2012 som huvudmannen och sju andra personer vid Värmlands finans greps misstänkta för ekonomisk brottslighet. En stor del av tiden fram tills idag har flera av dem suttit frihetsberövade.

– Jag har ingen aning om hur mycket det kan bli. Det finns en dagstaxa men sen ska man ta hänsyn till andra saker som inkomstbortfall, medial uppmärksamhet och så vidare, säger Tibbling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlands Finans

Mer i ämnet