Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Nilsson delar inte länsstyrelsens bedömning av behovet om skyddsjakt på varg i Ransätersområdet. Foto: SVT

Hundar attackerades av varg i Ransätersområdet

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit flera vargangrepp på hundar i området väster om Munkfors. Men Länsstyrelsen har sagt nej till skyddsjakt. Nu gör boende i området ett nytt försök att få dem att ändra sig.

– Att privatpersoner ska kunna rasta sin hund utan att riskera att attackeras av vargar borde vara en självklarhet även för Länsstyrelsen i Värmland, säger Olof Nilsson i Ransäter som själv är jägare och talesperson för de som står bakom skyddsjaktansökan.

Sällskapshund skadades av varg

Han berättar om den senaste allvarliga händelsen när en sällskapshund, i början av juli, angreps och skadades av vargar i närheten av Ransäter.

Men Länsstyrelsen sa förra veckan nej till skyddsjakt på två vargar i det så kallade Skacksjöreviret.

– Det är flera skäl till det. Bland annat gjorde vi bedömningen att det inte fanns risk för nya angrepp som är större än i andra revir, säger Magnus Nystrand, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Han vill inte vara med på en inspelad intervju.

Vargar nära stugor vid turismanläggning

Efter det avslagsbeslutet har en turismanläggning i området haft vargar så nära att det ansetts störande och i måndags var Länsstyrelsen på plats för att bedöma situationen.

– Vi har till exempel inte kunnat säkra DNA som visar på att det handlar om varg. Men visst, flera har rapporterat om observationer om närgångna vargar, säger Magnus Nystrand.

Olof Nilsson uppger att de nu, efter helgens incidenter, ska lämna in en ny ansökan om skyddsjakt.

– Med en ny ansökan gör vi en ny bedömning, säger Magnus Nystrand.

I klippet berättar Olof Nilsson om vargattacken på en sällskapshund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer