Foto: Länsstyrelsen

Hundratals vanvårdade nötkreatur på värmländsk gård

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen djurskyddsenhet har omhändertagit samtliga nötkreatur på en gård i Värmland. Enligt enhetschefen Maria Hammarström handlar det om uppåt 500 djur.

Länsstyrelsens beslut att omhänderta nötkreaturen bygger på att djuren på gården vanvårdats under lång tid. Bristerna i djurhållningen ska enligt länsstyrelsen ha varit både omfattande och allvarliga.

– Då djurhållningen, trots uppmaningar och beslut från Länsstyrelsen, inte varaktigt förbättrats är det nödvändigt av djurskyddsskäl att omhänderta djuren, säger Maria Hammarström som är enhetschef på Länsstyrelsen.

Enligt länsstyrelsen är det huvudsakligen brister i närmiljön samt att skadade och sjuka djur inte fått vård som lett till beslutet att omhänderta samtliga djur på den aktuella gården.

Djuren ska säljas

Länsstyrelsen har under det senaste året genomfört flera kontroller på gården och försökt förmå djurägaren att förbättra djurhållningen. Det har inte lyckats. Nu kommer nötkreaturen säljas. Men inte alla.

– En preliminär bedömning är att de flesta djuren kommer att kunna säljas, men vissa kommer troligen att behöva avlivas på plats. Det gäller exempelvis djur som inte är i skick att transporteras, säger Maria Hammarström.

Ovanligt omhändertagande

Att så många som uppåt 500 djur omhändertas i ett svep hör inte till vanligheterna.

– Det vanligast är att vi omhändertar sällskapsdjur. Att vi omhändertar lantbruksdjur är ovanlig. Att omhänderta så här många djur på en och samma gång är extremt ovanligt, säger Maria Hammarström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.