Hybridarbete – modellen som kan ge techföretagen en nödvändig skjuts

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på arbetskraft inom techbranschen är stor över landet och i Karlstad finns ett stort behov av att anställa personal.

Här kan coronapandemin och dess effekter bli nyttig.

Bland annat i form av det allt mer vedertagna hybridarbetet.

När corona slog till tvingades många ställa om. Arbetsplatser tömdes och tusentals människor fick upprätta kontor från hemmet. Stegvis har de anställda inom olika branscher återvänt till sina arbetsplatser fullt ut sedan restriktionerna släppte.

Men inte överallt. Och framför allt inte hela tiden. Inom vissa yrken växer en helt ny arbetsmodell fram: hybridarbete.

Det handlar om att man som arbetstagare växlar mellan att arbeta hemifrån och på ett fysiskt kontor.

Hybridarbete som lockbete

Ett av företagen som annammat nymodigheten är Elvenite i Karlstad. Många av företagets anställda arbetar i dag enligt hybridmodellen.

– Man vande sig vid att kunna sitta hemma under pandemin och många kan göra ett minst lika bra jobb oavsett var de sitter, säger Therese Gawor, rekryteringsspecialist på Elvenite.

I videon berättar hon mer om hur trenden med hybridarbete växer och varför modellen kan bli viktig i kampen om rätt personal.

Många luckor att fylla

Inom regionen råder det i dag stor brist på techkompetens.

– Troligen rör det sig om någonstans mellan 400-600 techkompetenser som behövs i regionen de kommande åren, säger Josephine Schapiro, processledare på techklustret Compare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.