Mats Gustafsson är ordföranden för hyresgästföreningen i Karlstad Foto: SVT

Hyresgästföreningen: ”Rena geschäftet”

Uppdaterad
Publicerad

”Rena geschäftet”. Så kallar Hyresgästföreningens ordförande i Karlstad, Mats Gustafsson, de webbsidor som tar betalt för att visa annonser på hyreslägenheter som finns att se gratis på Blocket eller bostadsbolagens egna sajter.

Mats Gustafsson scrollar runt på olika webbsidor och konstaterar att det är en djungel för den som är i akut behov av en hyreslägenhet.

– När man söker runt på nätet är det lätt att man hamnar på en sida av det här slaget och få känslan att det kan vara värt att betala för att komma åt annonserna. Men allt finns ju gratis bara man letar vidare, konstaterar han.

Fel signaler

Madeleine Wetterström, kommunikations- och marknadschef på Willhem fastigheter – som äger ett stort antal hyresfastigheter i Karlstad, tycker att de här bostadssajterna sänder helt fel signaler.

– Man kan tro att vi som bostadsbolag är inblandade och samarbetar med de här sajterna, men så är det inte. Vi skulle helst se att våra bostäder inte lades ut på de här betalsidorna.

Rekommenderar bostadsbolagens hemsidor

Det finns också ett par sajter med liknande service som inte tar betalt.

– De tycker vi är bra, för det är svårt att få en samlad bild när man söker bostad, säger Madeleine Wetterström.

Men hon rekommenderar ändå bostadssökande att i första hand söka sig till respektive bostadsbolags hemsida för att se om det finns något ledigt.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.